Store og små bønder

Af Rolf Lorentzen, Kattinge. Næstformand i Roskildeområdets Familielandbrug.

Nådigherren til Maribosøbred, Frederik Lüttichau, har fået det klarsyn, at der er for mange småbønder i EU. Bruxelles fører social- i stedet for landbrugspolitik. Vel, efter en gåtur i sin Realdania-støttede park (6 mio. kr., fremtidens herregård) er han slentret over i herskabsstalden og har trukket den gamle traver ud: Stort er godt.

Det skal hermed være sagt, at der er for mange storlandbrug. Der er for få landmænd. Politikerne sover i timen og forpasser en historisk mulighed for, at de totalt gældsatte og grotesk sammenkøbte storlandbrug kunne splittes op, så unge mennesker fik foden under eget bord. Estrup må sidde i sin himmel og være stolt af sin lærling ud i prøjsisk junker-arrogance.

Minder om Danmark i 60erne

Svar fra Frederik Lüttichau

Overskriften i artiklen (landbrugsavisen.dk 19. januar) er ikke min udtalelse i interviewet. Jeg har ikke talt om småbønder. Det er vist nok inden for redaktionens oplevede frihed at stramme overskriften.

Bortset fra det er Martin Merrild i skrivende stund formand for næsten 23 mio. landmænd i COPA, som er Europas store fælles landbrugsorganisation. Det er mange. Til sammenligning er der 3 mio. landmænd i USA, der brødføder næsten lige så mange borgere, som vi gør i Europa. I Danmark var vi i 1960 mere end 200.000 brug. I dag nærmer tallet sig 10 pct. af det antal, alt efter hvorledes man laver opgørelsen. Den udfordring, vi stod over for i 1960 i Danmark, minder meget om den udfordring, man står over for i Syd- og Østeuropa i dag. Vi havde på vores årsmøde indlæg af Corrado Pirzio-Biroli. Hr. Biroli var gennem 10 år kabinetschef i landbrugskommisær Fischlers kabinet. Han er formand for European Landowners Organisation, som er Større Jordbrugs søsterorganisation i EU. Jeg mener, til orientering, at gennemsnitsstørrelsen på »større jordbrug« i EU er ca. 60 HA!. Han er en meget erfaren og respekteret stemme i EU. Den kommende forhandling om en ny budgetrunde (ny politik) for landbrugspolitikken - Common Agricultural Policy (CAP) - der skal efterfølge den nuværende fra 2014 – 2020, er allerede godt i gang. De sociale problemer for de mange millioner af mindre brug i Syd og Østeuropa skal løses, og min pointe er, at det først og fremmest er sociale problemer i en række lande, hvor man ikke har en velfærdsstat, der kan sikre indkomsten. Det er ikke let at løse disse problemer i landbrugspolitikken! Det og meget andet indgik i debatten på årsmødet i sidste uge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle