Store planteuge på Samsøs jorder

Søren Rasmussen planter selleri, rødkål og asier i denne uge. Rødbederne skulle også gerne sås.

"Lige nu har vi godt nok lidt travlt med at få planter i jorden," siger Søren Rasmussen, fra traktoren der har monteret såbedsharven. Han gør cirka otte hektar klar til asier - som godt nok sås direkte.

Efter de sidste ugers bygevejr, som har givet over 30 millimeter, er forholdene udmærkede til udplantning. De første fire hektar med knoldselleri er plantet, og yderligere fem hektar med selleri kommer til i den kommende tid.

Sellerierne gror på en lidt stivere jord, og derfor har Søren Rasmussen valgt at køre med stennedlægningsfræseren før såning - primært for at få en dyb bearbejdning og knuse knolde. På lettere jord er en lettere bearbejdning tilstrækkelig.

"Som noget nyt er vi i år begyndt på at placere gødning ved en ekstra kørsel efter plantning. Der kører vi med en gødningskasse foran på traktoren, hvorfra gødning placeres på hver side af rækken. Bagpå har vi en stjernerullerenser, som hypper lidt og løsner sporene, og på renseren har vi desuden sprøjteudstyr, som kan give lidt bladgødning på hver række," siger Søren Rasmussen.

"Vi forsøger at få en bedre gødningsudnyttelse end ved bredspredning - gødningen er jo hamrende dyr."

Gødningstypen er som ved kartoflerne NPK14-3-15, og der gives cirka 300 kg pr. hektar i første tildeling, svarende til 42 kg N. Selleri får i alt op mod 200 kg N pr. hektar.

Sår asier og rødbeder

Også de første rødkålsplanter plantes ud tirsdag - med 30 centimeters planteafstand og 75 centimeters rækkeafstand, som det sker med selleri. Her er jorden behandlet med bedfræser før plantning, og der bruges samme efterplacering af gødningen som i selleri - plus bladgødning.

"Desuden skulle vi gerne have sået asierne i dag, men det har vi en maskinstation til," siger Søren Rasmussen, der dyrker knap ni hektar med asier til syltning på Samsø Konservesfabrik.

Asierne sås med en række pr. bed med 1,60 meters rækkeafstand, og bedene dækkes med plast efter såning. Senere justeres planteafstanden med håndkraft ned til cirka tre planter pr. meter.

Endelig skulle der også gerne sås rødbeder i denne uge - også en opgave for maskinstationen. Her skal ejeren bare sørge for, at jorden er harvet op og en første gødning bredspredt før såning. Placering kunne også være aktuel i rødbederne, men såmaskinen har ikke udstyret.

Første skimmelsprøjtning

Søren Rasmussen holder en kort pause fra kartoflerne, hvor det går "stille og roligt." Dog bliver der sandsynligvis lagt en sikkerhedssprøjtning ind i denne uge med Dithane. Første optagning tegner stadigvæk til 24.-25. maj.

"I hveden har vi ikke svampesprøjtet endnu, men jeg har da set lidt meldug, så det skal ikke vare for længe. Men hveden er jo noget vi beskæftiger os med, når vi har tid fra de andre ting." siger Samsø-landmanden.

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle