Store sociale forringelser for selvstændige

Lovændringer betyder, at landmænd langt fra altid er så godt sikret, som de tror.

»Det kan gå gruelig galt, hvis man ikke er opmærksom på følgerne af de lovændringer, der blev gennemført til nytår, for eksempel for fleksjobordningen,« siger socialkonsulent Susanne Sander, LandboNord.

»Regeringen er ikke interesseret i, at landbruget skal bruge ordningen, og derfor har de lavet nogle beregningsregler, der gør ordningen meget lidt attraktiv.

Der er et tilskud på maksimalt 127.000 kr., men man skal være opmærksom på, at beløbet bliver nedsat i forhold til overskuddet før renter. Med de renteudgifter, der er i landbruget, har de fleste landmænd forhåbentlig et stort overskud før renter, så de ikke får noget ud af ordningen. Det er et meget stort problem,« siger hun.

Susanne Sander gør også opmærksom på, at regeringen samtidig har begrænset adgangen til førtidspension for personer under 40 år.

»Hvis man bliver ramt af sygdom eller ulykke, før man er fyldt 40, kan man højst få tilkendt førtidspension midlertidigt. Det giver stor økonomisk usikkerhed.

Der er mange små og mellemstore virksomheder i Danmark, herunder også i landbruget, og de her ting er med til at gøre det værre at være selvstændig,« siger hun.

 

Vigtigt at sikre sig

Det er også vigtigt for unge, nyetablerede landmænd at melde sig ind i en A-kasse, så de kan få to års understøttelse, hvis det går galt, og de må sælge ejendommen, pointerer hun.

Tilsvarende gælder for medarbejdende ægtefæller.

Susanne Sander opfordrer også til at benytte DLBRs gruppelivsforsikring, der blandt andet dækker ved kritisk sygdom, mèngrad og engangssum ved død.

Hun vil også gerne slå et slag for at tegne en frivillig sygedagpengeforsikring, som garanterer, at man får mindstesatsen, hvis der ikke har været en indtægt.

Dårlig økonomi er ifølge Susanne Sander det største problem for de landmænd, der henvender sig til hende.

»Her på femte år efter finanskrisen er mange kørt trætte. De har svært ved at mobilisere den tro på fremtiden, der er så vigtig. Det giver tegn på stress, der kan føre til udbrændthed og depression. Vi kan hjælpe med at spotte de gode ting og sørge for, at de får snakket med konen og støtter hinanden,« siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle