Stramning for Express giver problemer

Ny regel om en behandling pr. sæson for flere sulfonylureamidler.

Ukrudtsmidlet Express bruges i en række frøafgrøder mod bredbladet ukrudt i efteråret, men efter revurdering har Express fået den nye tilføjelse på etiketten, at midlet - som en række andre sulfonylureamidler - kun må bruges en enkelt gang i hver vækstsæson.

Det betyder, at man efter en sprøjtning i efteråret med Express med ny etiket ikke kan bruge eksempelvis Hussar i foråret, hvilket ellers er meget anvendt mod især enårigt rapgræs. Hussar har offlabel-godkendelse til brug i engrapgræs, engsvingel og hundegræs.

Reglen om højst en behandling pr. vækstsæson ventes indført for en række andre sulfonylureamidler - eksempelvis for Hussar, Atlantis, Ally og Harmony, hvoraf flere dog ikke bruges i frøgræs. Baggrunden er, at alle midlerne nedbrydes til det samme produkt, som udgør en risiko for grundvandet.

Derimod vil Lexus ikke få samme begrænsning, og det samme gælder eksempelvis Primus og Broadway.

Ingen alternativer

»Vi har ikke nogen alternativ løsning på problemet i frøgræs. Rådet må være, at man bekæmper ukrudt bedst muligt i dæksæden og i sædskiftet,« siger specialkonsulent Barthold Feidenhans'l, Videncentret Planteproduktion.

Begrænsningen vil også få effekt i andre afgrøder, oplyser landskonsulent Jens Erik Jensen.

»Allerede i foråret oplevede vi, at landmænd ikke kunne bruge Express mod kamiller, fordi de havde anvendt et sulfonylureamiddel tidligere på sæsonen.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle