Styrelse: PFOS i kød er landmandens ansvar

Giftstoffet er en bombe under vores produktion, siger kødkvæg-producent på Fyn, hvor PFOS nu også er fundet i Odense Å. Vand, jord og dyr, der har drukket af åen, bliver nu testet af myndighederne.

Det er landmændenes ansvar, at deres produkter er uden sundhedsrisiko, og de skal sikre sig, at deres dyr ikke bliver udsat for PFOS.

Sådan lyder det fra kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Nielsen efter de seneste fund af det giftige stof PFOS. Stoffet er nu også fundet i vandprøver fra Krogagerrenden i Seden ved Odense Å i forbindelse med et naturprojekt. PFOS er det stof, der blev kendt i sommers, da man fandt det på engarealer ved Korsør, der har været nabo til en brandskole. Stoffet stammer nemlig fra brandskum, der er brugt ved øvelser.

Overskridelserne er ganske store. Der må højst være 0,65 nanogram PFOS pr. liter vand, men i vandprøverne fra Krogagerrenden var der henholdsvis 30 og 36 nanogram pr. liter.

Det er dog meget mindre end i Korsør, hvor en måling af PFOS i jorden viste, at der var 5.400 gange mere.

En bombe

Jan Toftegaard Støckel, der har kødkvæg 30 steder på Fyn, er ked af de seneste fund.

»PFOS er en bombe under en god produktion. Det kan vise sig, at alt, hvad jeg går og gør, er værdiløst«, siger han.

Han har ikke selv dyr der, hvor der er fundet PFOS, men det bekymrer ham, at stoffet dukker op så mange steder.

»Det er ærgerligt, fordi kød fra kødkvæg netop er kendt som et ekstra godt produkt fra dyr, der går i det fri og gavner naturen«, siger han.

Samtidig er det som landmand ikke til at vide, om der pludselig bliver målt PFOS i vandet ved de arealer, man bruger. Så længe man ikke ved det, kan man intet gøre.

Umuligt at vide

Når man som han driver naturpleje 30 steder, er det umuligt at køre vand ud til alle dyr. De er nødt til at leve af det vand, der findes naturligt på lokaliteterne.

Fundene bekymrer ham, for det kan nemt ramme landmænd, der på ingen måde er herrer over, om der er PFOS i vand og jord, hvor dyrene går.

»Det er umuligt at sikre alle arealer ved at tage prøver alle steder. Jeg går primært efter ugødede og usprøjtede arealer, som har været sprunget i skov, og forventer ikke, at man finder PFOS i søer og åer, der ligger så afsides«, siger han.

Det kan man dog ikke vide, og selv om problematikken måske ikke er så stor, er der også risiko for, at historierne smitter af på afsætningen af kødkvæg, som ellers plejer at nyde en høj status, fordi dyrene går ude i naturen.

»Så længe der ikke er målt PFOS, hvor dyrene går, kan vi ikke beskytte os imod det. Jeg vil gerne se målinger af omfanget. Vi skal også passe på ikke at gå i panik«, siger Jan Toftegaard Støckel.

Kun fundet et sted i fødevarer

Han peger på, at det ikke er sikkert, at PFOS er et problem, hvis der kun bliver fundet små koncentrationer af PFOS.

»Det handler både om dosis og koncentration, og der er brug for mere viden om, hvor meget der ender i kødkvæg«, siger han.

Fødevarestyrelsen har indtil videre ikke fundet et sundhedsskadeligt indhold af PFOS i fødevarer andre steder end ved Korsør, men tester nu bl.a. på Fyn.

Faktaboks

PFOS:

  • PFOS er svært nedbrydeligt og ophobes gennem fødekæden og kan være hormonforstyrrende og medføre forøget kolesterol i blodet og reduceret fødselsvægt
  • PFOS kan desuden reducere effekten af vacciner til børn
  • PFOS findes i skum til brandslukning og kan ende i vandmiljøet, hvor man bruger brandskum 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle