Svært at koble af fra formandsjobbet

Formandsjobbet fylder meget for L&F-formand Niels Jørgen Pedersen, der har svært ved at koble af. Høsten skal der dog være tid til, så han har afsat dage i kalenderen, hvor han kan holde fri og høste.

Det er svært at være landbrugets formand og samtidig trække stikket ud en gang imellem. Det har Landbrug & Fødevarers formand Niels Jørgen Pedersens sommer båret præg af.

»Randzoner har fyldt meget, og det har ikke været nemt at koble af. Men jeg har været hjemme på min bedrift i tre uger, så det er jo også en slags ferie,« siger Niels Jørgen Pedersen, der også har været ferieafløser i stalden, fordi folkene har haft ferie.

»Jeg har faktisk været i stalden næsten hver dag, og jeg har det altid frygtelig godt, når jeg arbejder med min bedrift. Det er derfor, jeg er her. Det er, fordi jeg er landmand, og jeg er så meget landmand, at jeg nyder hvert sekund derhjemme,« siger han og bemærker, at han da også har haft lidt tid til at se Tour de France og OL.

»Og så har jeg jo været sammen med familien. De unge mennesker har også været hjemme på ferie, så det har været rigtig fint,« siger Niels Jørgen Pedersen, der har fire børn, hvoraf to bor hjemme.

Job fylder meget

Det er dog ikke kun i forbindelse med sommerferien, at det er svært for Niels Jørgen Pedersen at trække stikket ud og slappe af.

»Formandsjobbet fylder utrolig meget i mit liv, og jeg skal være bedre til at koble af fra det, for jeg har det i hovedet hele tiden. Om søndagen har jeg svært ved ikke mentalt at forberede mig til det møde, jeg skal have om mandagen,« siger han, der ikke en gang kan finde fred fra formandsjobbet i sin stald.

»Når jeg går i stalden, giver det rigtig god forberedelsestid, for der går jeg og tænker nogle ting igennem. Jeg skriver ikke så meget ned, jeg har det bare kørende i hovedet,« siger han.

De bedste stunder oplever han dog efter en travl arbejdsdag på Axelborg sammen med sin hustru, Anne Marie.

»Det bedste er, når jeg kommer hjem en sen aften og sætter mig og ser nyheder ved midnatstid sammen med Anne Marie, mens vi får et glas kold hvidvin og snakker om, hvad der er sket i løbet af dagen. Det er der, hvor jeg nyder livet,« siger han.

Mere strategisk

Hans formandsjob fylder alle hverdagene, så landbruget i Thy er nærmest blevet hans hobby.

»Det er jo egentlig lidt sørgeligt, men jeg har ikke tid til andet end at være formand og have min bedrift i min fritid,« siger han.

Men det kan nu også give sine fordele at komme lidt på afstand af eget landbrug, mener han.

»Jeg tænker mit landbrug på et lidt andet niveau og mere strategisk, end jeg gjorde tidligere, hvor jeg gik op i, hvilken ko der havde yverbetændelse. Så der kan både være fordele og ulemper ved ikke at være der hele tiden,« siger Niels Jørgen Pedersen.

Høsten er det bedste

Han har dog sørget for at kunne være hjemme, når der skal høstes.

»Jeg har sat nogle dage af i kalenderen, hvor det skal være godt høstvejr, så jeg kan komme ud at køre på mejetærsker. Det bedste er høsten - det vil jeg frygtelig gerne være med i,« siger han.

Han driver i år 650 hektar med både korn, frø og raps.

»Vi har høstet vinterbyg, vinterraps og en del frø. Og så har vi i år en ekstra mejetærsker, for når høsten bliver så sen, så spænder det jo lidt til,« siger han, men mener dog at høsten tegner godt.

»Hvis vejret er med os, ser det ud til at blive en god høst.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle