Svag yen svarer til 30-40 øre på noteringen

Fald i japanske yen koster dyrt for slagterierne.

Når Tican sælger de dyreste svinekamme til Japan, så bliver den hjembragte pris i øjeblikket tre-fire kr. dårligere pr. kg.

Nedgangen på godt 10 procent skyldes alene, at kursen på japanske yen er svækket i forhold til kroner og euro.

»Japan har den holdning, at de skal puste mere gang i eksporten, og det kan de gøre ved at holde en svag yen. Vi kan se, at yen¿en er blevet svækket, og der er sket en styrkelse af euroen. Det er klart, at det svækker vores hjembragte priser på eksporten - også i dollar og pund, hvor vi har halvdelen af vores eksport,« siger Ticans adm. direktør Ove Thejls.

Tican har alene omkring 15 pct. af sin omsætning via eksporten af svinekød til Japan, hvilket svarer til et årligt niveau omkring 600 mio. kr.

»Sådan et valutafald forsøger vi at kompensere med højere pris i national valuta, så nettoeffekten vil være mindre. Men vi kan ikke kompensere for det fuldt ud ved at sætte priserne op i yen,« forklarer han.

Japan er et af de vigtigste markeder for dansk svinekød udenfor EU. I årets første tre måneder sendte danske slagterier 29.000 tons svinekød til Japan, og er dermed kun overgået af USA og Canada som største eksportører til Japan.

DC: Vant til udfald

Hos Danish Crown tager man udviklingen med ro.

»Der er ikke noget usædvanligt i, at det bevæger sig. Når man ser over valutabevægelserne de sidste fem år, så er vi vant til store udsving,« siger kommunikationschef Anne Villemoes.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle