Svenske økologer forlader Arla

To grupper med i alt 14 økologiske svenske mælkeproducenter forlader nu Arla for at prøve for sig selv.

Arlas satsning på at tiltrække flere økologiske producenter er løbet ind i et nederlag i Sverige. 14 svenske økologiske mælkeproducenter har nemlig valgt at forlade mejerikoncernen for i stedet at stå på egne ben.

I Uppland i det nordøstlige Sverige er syv gårde på vej væk fra Arla, og i Hjo i mellemsverige er syv andre gårde nu ved at opstarte et økologisk mejeri.

"Vi ser en interessant mulighed for at kunne udvikle os sammen, men jeg kan ikke sige så meget mere om vores konkrete planer lige nu," siger Elisabeth Gauffin, en af udbryderne, til den svenske nyhedsside Lantbruk.com. Hun vil sammen med seks andre mælkeproducenter i Uppland udvikle en ny forretningsmodel.

Tilsammen producerer de syv mælkeproducenter i Uppland otte millioner liter økologisk mælk om året.

Tæt på forbrugerne

Gruppen af mælkeproducenter i Hjo mener, at den store efterspørgelse efter økologisk mælk lige nu gør det til et godt tidspunkt at forlade Arla og forsøge sig for sig selv. Derfor planlægger de et nyt mejeri som skal stå klar til vinter.

"Vi ved, at økologisk mælk er en mangelvare netop nu, så det føles trygt at producere noget, som forbrugerne vil have. Vi regner med at kunne tjene cirka en krone mere pr. liter mælk, men en lige så stærk drivkraft er at komme nærmere på forbrugerne," siger Ulla Kjellander fra Nygården ved Hjo der har 150 mælkekøer.

De syv mælkeproducenter i Hjo kommer dog ikke til at stå helt alene. Delejere i deres nye mejeri bliver Skånemejerier - en af Arlas største konkurrenter i Sverige.

Arla havde sidste år cirka 300 økologiske producenter i Danmark og cirka 300 i Sverige. De indvejede i Danmark cirka 300 mio. kg mælk og i Sverige 130 mio. kg mælk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle