Årsmøde gav råd til de fire avlsselskaber
Årsmødet hos Porcus gav et fingerpeg om, hvilke avlsmæssige egenskaber svineproducenter vægter højt.

Skal man avle for resistens mod en specifik sygdom eller mod lavere antibiotikaforbrug generelt? Skal man vægte levendefødte eller søers holdbarhed? Skal avlen satse mere på ensartethed?

Det var nogle af de spørgsmål, deltagerne ved Porcus’ årsmøde skulle tage stilling til i en sms-afstemning.

Den første af fire afstemninger drejede sig om sundhed og viste, at hele 85 procent vægtede et lavere behov for antibiotika højt.

Den anden afstemning gav en kneben sejr til, at søers holdbarhed skulle vægtes højere (43 pct.) end mælkeydelse (37 pct.).

Tredje afstemning drejede sig om kuldstørrelse, hvor 67 procent pegede på ikke at ændre ved den nuværende kuldstørrelse.

Fjerde og sidste afstemning drejede sig om grise i vækst, hvor hele 59 pct. ønskede mere vægt på foderudnyttelsen.

Levendefødte

Avlsselskaberne havde også mulighed for at kommentere afstemningerne. Vægtningen af levendefødte blev kommenteret af alle:

»Vi har allerede ramt niveauet for levendefødte, så vores avlsmål retter sig mod at forbedre egenskaberne hos slagtesvin, det vil sige foderforbrug og tilvækst«, sagde Mads Kring, Danish Pig Genetics, i debatten.

Fra DanBred lød det, at levendefødte fylder meget lidt.

»LG5 fyldte 70 procent af avlsmålet. I dag fylder det 9 procent, så DanBred er det avlsselskab, der vægter levendefødte mindst«, lød det fra Martin Mølgaard, DanBred.

»Der skal være balance i avlen, og man skal avle efter, at søerne kan passe deres egne pattegrise«, bemærkede Hans Olijslagers, Topigs Norsvin. Han påpegede, at det var vigtigt at avle efter høj fødselsvægt, for så ville mange andre egenskaber følge med.

Niels Pedersen, Møllevang PIC, fremhævede, at ensartethed er vigtig for staldudnyttelsen.

»Vi skal hæve tilvæksten for den langsomme gris, frem for at øge tilvæksten for den hurtige. Det giver os bedre staldudnyttelse«, sagde Niels Pedersen.

Mere i vente

DanBred lovede, at avlen frem mod 2025 bidrager med 95 g daglig tilvækst, -0,2 foderforbrug pr. kg tilvækst og +0,7 procentpoint kød.

»Det ligger allerede i pipelinen og er på vej ud til jer«, sagde Helle Palmø, DanBred.

Fremover inddrager DanBred også sociale egenskaber i avlsmålet.

Faktaboks

Fire emner til debat: 

  • Grisenes sundhed, hvad foretrækker i?
  • Søernes præstation, hvad skal prioriteres højest?
  • Kuldstørrelse
  • Grise i vækst, hvad skal prioriteres højest?

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle