Østeuropæisk majs gør dansk svinefoder billigere

Majs: Import af majs fra først og fremmest Østeuropa har hidtil begrænset stigningen i kornprisen, der har ligget stabilt siden høst.

Majs er et godt svinefoder, og det er billigere end byg og hvede. Brug gerne helt op til 20-25 procent majs til diegivende søer, smågrise og slagtesvin.

Så kort opsummerer Frank Krog, 3S, fordelene ved majs til svinefoder.

Siden byg og hvede tog et prishop på 50 procent i sommer, er der importeret en del majs fra Østeuropa til danske foderfabrikker og hjemmeblandere.

»De fleste, der skifter hvede ud med majs, oplever faktisk, at det begynder at gå bedre i stalden«, forklarer Frank Krog.

Forklaringen er ifølge Frank Krog, både at majs smager godt, og at majsstivelse fordøjes bedre end hvedestivelse. Er man hjemmeblander og dermed selv skal formale majsen, skal man være opmærksom på, at majs formales finere end hvede.

»Derfor er det ekstra vigtigt at følge formalingsgraden med en Bygholm-sigte, når man skifter til majs«, lyder det fra Frank Krog.

Godt supplement til byg

Trods den ringe høst i store dele af landet har mange svineproducenter forholdsvis mere byg end hvede i år. Men netop i relation til brug af majs ser Frank Krog det ikke som et problem.

»Byg har et højere fiberindhold end hvede, så byg og majs supplerer hinanden bedre end hvede og majs«, forklarer han.

Hvis analyserne af et parti majs er gode, anbefaler han gerne at iblande op til 20-25 procent majs i hjemmeblandet tørfoder. Dog lidt mindre til drægtige søer af hensyn til ikke at få for højt energiindhold i blandingen.

Hvis man har vådfoder, skal man være opmærksom på, at majs forklistrer anderledes og mere end hvede. Derfor skal man ikke gå helt så højt op med iblandingen og under alle omstændigheder kun øge iblandingen med små trin for at erfare, om håndteringen i vådfodringsanlægget giver problemer.

Tre-fem øre pr. FE

Med aktuelle prisforhold betyder majs, at foderet bliver mellem tre og fem øre billigere pr. foderenhed med disse iblandingsprocenter.

»Når prisforskellen er så stor, og de fleste oplever, at det går bedre i stalden, er der for mig at se ikke så meget at være betænkelig ved omkring majs«, lyder det fra Frank Krog.

Han skønner, at omkring en tredjedel af svineproducenterne hos 3S allerede bruger eller vil bruge majs i den nære fremtid.

Faktaboks

5 anbefalinger om brug af majs til svin

  1. Analyser: Indhold af toksiner kan gøre majs uegnet til foder. Bed om en analyse af partiet. Vær opmærksom på varens lugt og udseende, selv om der ikke er tegn på højt toksinindhold i den majs, der kommer til landet for tiden. 
  2. Tørfodring: I besætninger med tørfoder kan majs indgå med op til 20-25 procent. Til drægtige søer lidt mindre. 
  3. Vådfodring: Majs forklistrer anderledes end hvede, når det bliver vådt. Vær opmærksom, hvis du har vådfodringsanlæg.
  4. Ny optimering: Indholdet af protein er lavere, så lav en ny optimering. 
  5. Formaling: Majs formales finere end hvede. Følg formalingsgraden med bygholmsigte.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle