4.800 kr. pr. årsso rækker til toppen af Business Tjek
Årets smågriseproducent Fl. Damgaard vinder på hjemmeavl, hjemmeblandet foder og intern KS.

Selvgjort er velgjort.Sådan omtrent lyder den filosofi Fl. Damgaard følger, og som med et restbeløb på cirka 4.800 kr. pr. årsso giver ham en topplacering i Business Tjek 2016.

Topplaceringen overrasker ham, skønt han klart lægger vægt på økonomi fremfor effektivitet.

»Vi ligger på omkring 33 fravænnede grise pr. årsso. Det er nok særligt dødeligheden i farestalden på 14 procent, der er vores ømme punkt«, fortæller han.

Diarré driller i perioden både i farestalden og i klimastalden. Hertil kommer, at besætningen har begge PRRS-typer, mycoplasma lungesyge og Ap6/12.

Foderet er hjemmeblandet fra bunden med eget korn, sojaskrå og mineraler. Poltene laves med zigzag-krydsning og sæden tapper han selv ud fra indkøbte orner, der skiftes med halvandet års mellemrum.

»Jeg mener, at jeg både kan lave både foder, polte og sæd billigere og mindst lige så godt selv sammenlignet med indkøb«, forklarer han.

Da han i 2014 udvidede fra 650 til 1.250 købte han dog polte fra Trekantens Avlscenter. Efterfølgende oplevede han et løft i levendefødte. Alligevel holder han fast i hjemmeavl som fremtidig strategi fordi han mener, at han trods alt kan lave poltene noget billigere selv.

Jysk besindighed

Fl. Damgaard betegner sin strategi og sin tilgang til sin svineproduktion som konservativ. Han er ikke den første, der hopper på nye tiltag. Han overvejer og regner grundigt på fordele og ulemper før han investerer. Han bruger både sin hustru, sine forældre og sine rådgivere hos KHL som sparringspartnere i denne proces.

Han er også med i en svineerfagruppe, hvor han henter inspiration.

»De andre i gruppen er dygtige, og ligger med bedre effektivitet end jeg, men jo nok ikke med bedre økonomi«, konstaterer han.

Fl. Damgaard mener ikke, at hans omkostninger kan barberes ret meget længere ned.Der bliver ikke ruttet med forskellige tilsætningsstoffer, dyrt smågrisefoder eller andre smarte ting. Selv desinfektionsmidler er afskaffet.

»Jeg kan ikke mærke forskel på om vi bruger desinfektionsmiddel eller ej«, fortæller han.

Er selv driftsleder

Hans interesse ligger i stalden, ikke i marken. Han bruger omtrent halvdelen af sin dag i stalden, hvor han fast står for drægtighedsskanningerne og passer smågrisene. Hertil kommer foderfremstilling og naturligvis ad hoc opgaver.

»Min bedrift skal nok ikke være større for så får jeg svært ved at overskue den. Jeg tror, det har betydning for det økonomiske resultet, at jeg selv har tæt føling med produktionen«, fortæller han.

Fl. Damgaard oplever, at opgaverne omkring personaleledelse og rekruttering tager forholdsvis meget tid, skønt han ikke som sådan har problemer med at skaffe arbejdskraft.

Til gengæld peger han på, at indkøbsforeningen 3S sparer ham for mange timer om året.

Faktaboks

Fl. Damgaard

  • 1.250 søer + smågrise
  • Fire ansatte i stalden
  • 33 frav. grise pr. årsso
  • Hjemmeblandet tørfoder
  • Zigzag hjemmeavl
  • Intern KS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle