Derfor satser og bygger han til slagtesvin

En forventning om en mere stabil økonomi var en af årsagerne til, at Johannes Kaasgaard valgte at udvide sin bedrift, så alle hans smågrise fremover bliver opfedet på bedriften ved Skjern.

Fra starten af oktober kan Johannes Kaasgaard fra Skjern-egnen kalde sig 100 procent integreret svineproducent.

Hidtil har hans bedrift, der blandet andet består af 800 søer og 430 hektar, opfedet omkring 9.000 af smågrisene fra soholdet til slagtesvin. Den resterede del har to danske aftagere købt.

Men et par dage efter et åben stald-arrangement i slutningen af september kan han sætte de første grise ind i den nye storstald, der har knap 7.200 stipladser.

Det var flere faktorer, som fik Johannes Kaasgaard til at sætte sigtekornet efter at blive integreret svineproducent med alle sine 28.000 smågrise.

»Jeg har haft nogle overvejelser, inden jeg gik i gang med byggeriet. Jeg kan se et forretningspotentiale i at have slagtesvineproduktion. Jeg beholder nogle omkostninger på gården. Omsætning, fragt og øremærker. Jeg er UK-producent og har hidtil delt tillægget med mine aftagere. Nu kan jeg beholde hele UK-tillægget hjemme. Det er omkostningsfrit i slagtesvineproduktionen, da alle omkostningerne er i smågriseproduktionen«, fortalte Johannes Kaasgaard, da han tidligere på ugen var indlægsholder på Danske Svineproducenters årlige bankseminar.

Han lagde også vægt på, at den nye stald giver ham et mængdetillæg og et nystaldstillæg i fem år, når grisene sendes til hans aftager, slagteriet Tönnies.

Tillæggene opgjorde han samlet til 36 kr. pr. slagtesvin, svarende til en merindtægt på cirka en mio. kr. årligt.

Mere stabil økonomi

Johannes Kaasgaard var også inde på sine overvejelser om risikoen ved at satse udelukkende på smågrisegrise.

»Jeg er opmærksom på sårbarheden ved søer kontra slagtesvin. Jeg kan se i statistikken, at de integrerede producenter har altid gjort det rimeligt økonomisk. Jeg forventer at få en mere stabil økonomi. Jeg får ikke et højt peak, som smågriseproducenterne får i øjeblikket, men jeg kommer heller ikke så langt ned, når der kommer nedgangstider«, pointerede han og pegede endvidere på sikkerhed for afsætning af smågrise, bedre udnyttelse af mandskab, foderanlæg og andre udgifter samt en mere attraktiv arbejdsplads som andre plusser ved at udvide produktionen.

Ulemper så han også i form af en øget økonomisk balance og behov for en ny råvarestrategi, fordi han ikke længere er selvforsynende på korndelen.

Faktaboks

Johannes Kaasgaard

  • Landmand siden 1993
  • Startede med økologiske søer, der i 2007 blev sat ind. Først med 600 søer og siden 800 søer.
  • Har bygget slagtesvinestald med 7.182 stipladser.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle