Direktør: Zink-udfordringen fra slagtesvin er løst

Udbringning af zink fra slagtesvin på marker er ikke længere et problem, siger Seges-direktør. Kobber er en anden udfordring, der står på spring.

Mængden af overskydende zink, der bringes ud på markerne fra slagtesvin, betragtes som et miljøproblem, men ifølge Christian Fink Hansen, direktør for Seges Svineproduktion, gør en ny praksis, en kommende rapport fra Aarhus Universitet og brug af fytase, at udfordringen med zink kan fjernes.

Det fremgik af et oplæg fra hans side på årets Seges-foderseminar, der bl.a. havde deltagelse af mange foderfirmaer og foderrådgivere.

Den hidtidige praksis frem til og med 2017 gjorde, at der blev tilsat 100 mg mineralsk zink pr. kg foder med det resultat, at der blev udbragt 1,5-1,7 kg zink pr. hektar.

Fra 2018 er praksis ændret, så tilsætning af zink til foderet er sænket til 70 mg. Derved er udbringningen nede på mellem 1,1 og 1,3 kg zink pr. hektar.

Rapport på vej

Men en kommende rapport fra Aarhus Universitet, som Christian Fink Hansen referede til, antyder, at dette niveau af zink ikke er et problem for miljøet.

»Planterne fjerner et halvt kg zink pr. hektar, og så er der stadig ikke balance, men der er en rapport på vej fra Aarhus Universitet, hvor der er kigget på zink i jorden. Rapporten viser, at der sker en forædelsesproces for den zink, der spredes via husdyrgødningen, så zinken gradvist bliver utilgængelig for planter og utilgængelig for udvaskning. Konklusionen er, at når man ned på en udskillelse på et kg zink pr. hektar, er man faktisk i balance«, fortalte han.

Fytase-tildeling på 300 procent er et andet tiltag, som kan bringe zinkforbruget yderligere ned.

»Vi har forsøgsresultater, der viser, at tilsætter man 300 procent fytase, kan vi snildt gå ned på 40 gram tilsat zink. Hvis vi gør det, så har vi løst vores zink-udfordring. Det er et stik, vi skal tage hjem, og derfor vil jeg kraftigt appellere til i den her forsamling: Lav nu den tilpasning (med mindre tilsat zink, red.) i de foderblandinger, hvor der er høj fytasedosering«, sagde han.

Næste udfordring står dog for døren i form af kobber, hvor nye regler fra i år har nedbragt de maksimale grænser for kobber i smågrisefoder fra 170 mg til 150 mg og gradvist ned til 25 mg afhængigt af grisens alder.

Samlet set har det bevirket en reduceret miljøbyrde på de dyrkede arealer med 25-28 procent.

»Det er rigtig fint, men når vi ser på, hvor lidt kobber planterne bortfører, så er det noget, vi kommer til at arbejde med, når vi har løst vores zinkudfordring«, sagde han.

Faktaboks

Zink:

  • Overskydende zink fra slagtesvin er et miljøproblem, der har ført til ændret praksis ved tilsætning af zink til slagtesvinefoder.
  • Brug af fytase muliggør en yderligere reduktion af tilsætningen til blot 40 mg pr. kg foder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle