Dyb inseminering virker ikke til alle polte

Teknikken til at inseminere polte ved dyb inseminering er ikke klar til praksis, melder Seges Svineproduktion.

Dyb inseminering af polte har været forsøgt i en afprøvning af Seges Svineproduktion, hvor den opstillede succesrate ikke blev opnået.

Det må normalt ikke gennemføres, men afprøvningen er gennemført med en dyreforsøgstilladelse.

Succcesraten i afprøvningen var sat til 90 procent, men der blev kun opnået en succesrate på 39 procent med at føre inderrøret helt ind i børen inden for fem minutter.

»Denne afprøvning skulle afklare, om dyb inseminering også kan udføres på DanBred polte, da det vil lette arbejdet i besætningerne at anvende samme insemineringsteknik ved alle løbninger«, fremgår det af afrapporteringen af dyb inseminering, der netop er mulig på søer.

»Når ikke der blev opnået succes, og inderrøret dermed ikke nåede helt ind i børen, var der hyppigt tilbageløb, når sæden blev presset ind ved insemination. Teknikken til at inseminere polte ved dyb inseminering er således ikke klar til at blive implementeret i praksis«, lyder konklusionen.

To rørtyper testet

I afprøvningen blev testet et stift og to fleksible inderrør, og der blev hyppigere opnået succes med et fleksibelt inderrør.

»Der var ikke tydelig forskel på forløbet af indføringen af de to fleksible inderrør. Det var tilsyneladende ikke poltens anatomi, der var den største udfordring for indføring af inderrøret, idet det ofte lykkedes at indføre katetret én gang i en polt, mens det ikke lykkedes på den samme polt den foregående eller efterfølgende dag«, fremgår det af afrapporteringen.

Succes med indføring af inderrøret kan dermed ikke relateres til bestemte polte, men tidspunktet for indføringen.

»Der kan være tale om en effekt af stress, af teknikken ved indføring, eller at tiden i forhold til ægløsningen påvirker indføringen«, meldes det.

84 procent var faringsprocenten hos de polte, som blev insemineret ved dyb insemination. Der var ingen kontrolgruppe, som blev insemineret traditionelt.

Af afrapporteringen fremgår det, at der blev fremkaldt blødning ved én polt, der blev insemineret ved dyb insemination.

»Da der ikke blev observeret blødning ved de øvrige dybe indføringer eller insemineringer, antages det, at der var tale om en unormalitet i børhalsen hos netop denne polt. I øvrigt blev der ikke observeret forhold, som vil forhindre anvendelse af dyb insemination på polte. Det forudsætter dog, at succesraten med at føre inderrøret helt ind i børen kan forbedres betydeligt«, lyder konklusion.

Faktaboks

Dyb inseminering:

  • Dyb insemimation udføres med et traditionelt insemineringskateter, hvor der føres et inderrør gennem børhalsen.
  • Læs mere om afprøvningen på svineproduktion.dk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle