Foulum-forskere skal reducere foderforbruget hos økosvin
Økologiske svin indgår i et forsøg på AU Foulum, hvor målet er at reducere foderforbruget og proteintildelingen uden at forringe kødkvaliteten.

Økologiske svin overforsynes med flere næringsstoffer, og det koster både på produktionsøkonomien for producenten og miljøet, der belastes.

Det hænger blandt andet sammen med, at økologiske foderblandinger i dag er baseret på anbefalinger til opstaldede svin.

Derfor har forskere ved AU Foulum igangsat EFFORT-projektet, der har som overordnet mål at reducere foderforbruget og proteintildelingen i økolologisk svineproduktion uden at forringe kødkvaliteten.

»Vi skal bl.a. finde ud af, hvor meget energi de optager i form af græs og grovfoder, da dette bidrag er helt ukendt og derfor ikke medregnes i optimeringerne,« siger Maria Eskildsen, ph.d.-stipendiat ved Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet.

Økologiske svin skiller sig ud fra de konventionelle i form af et højere aktivitetsniveau. Det være sig længere diegivningsperiode, større energibehov om vinteren og højere indtag af græs og grovfoder. Det fører til, at svinene overforsynes med blandt andet protein og et høj foderforbrug, som øger kvælstofbelastningen af miljøet.

Projektet skal føre til, at der bliver formuleret nye foderblandinger og fodringsstrategier til økologiske søer og slagtesvin. Blandinger og strategier skal efterfølgende afprøves i kommercielle økologiske svinebesætninger.

Faktaboks

Økologisk foderforsøg

  • I forsøget indgår 40 dyr, halvdelen fra Topigs Norsvin og resten fra DanAvl. 
  • AU samt Udviklingscenter for Husdyr på Friland, Friland, Vestjyllands Andel og Innovationsfonden står bag forsøget.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle