Frygtet svinesygdom nu i Tyskland

PEDV, der har forkrøblet amerikansk svineproduktion, er nu i Europa. Det får Videncentret for Svineproduktion til at bygge ny vaskehal og øge sikkerheden.

Virussen PEDV, der dræber smågrise i stort antal, er nu fundet i Europa. Blandt andet i Nordrhein-Westfalen, blot 500 km fra den dansk-tyske grænse.

Det fortæller Videncenter for Svineproduktion (VSP) mandag aften, op til årets svinekongres i Herning tirsdag og onsdag.

»De er 99,9 procent identiske med dem, vi kender i USA,« beretter Bent Nielsen, afdelingschef ved Videncenter for Svineproduktion, om de aggressive virusser, der er fundet i både Italien og Tyskland.

For at mindske smitterisikoen vil Videncenter for Svineproduktion til foråret bygge en ny vaskehal - og indtil da øge sikkerheden i de eksisterende. Hvert år kører 18.000 til 22.000 lastbiler ud af Danmark med griseeksport. Når de vender hjem igen, skal de være smittefri.

Overvåger nøje

Desuden er VSP sammen med Fødevarestyrelsen begyndt pr. 1. oktober at måle for antistoffer hos blandt andet slagtesøer og orner for at finde ud af, om smitten er nået til Danmark.

Erik Larsen, formand for VSP, oplyser, at Landbrug & Fødevarer måske vil hjælpe med håndteringen i starten. Håbet er at kunne udrydde PEDV, hvis blot få danske producenter rammes - men producenterne vil ikke have krav på støtte til sanering.

»Hvis vi ikke kan styre det, og det bliver spredt over hele Danmark, så er det en produktionssygdom; så må folk selv klare det,« siger Erik Larsen.

PEDV har tidligere været i Europa, blot i en mildere form, beretter Bent Nielsen. I 70’erne var den i Syd- og Centraleuropa, men ikke i Norden. I 80’erne opstod de aggressive varianter, der har plaget Asien op gennem 90’erne. I maj 2013 ramte virussen i USA, hvor den har dræbt millionvis af smågrise. Når den rammer en besætning, slår virussen - der skaber ondartet diarre - fra 50 til 100 procent af smågrisene ihjel. Søerne og slagtesvin bliver dårlige, men klarer sig ellers fint. Efter to uger danner orner og gylte antistoffer, som gør, at smågrisene ikke længere dør. Men efter seks måneder virker de ikke længere, og så dør smågrisene igen. På den måde skabes en cyklus, hvor smågriseproduktionen handicappes.

»Eftersom vi har haft PED i Europa før, så er det ikke sikkert, at grisene bliver lige så syge som i USA, men vi har ikke haft PED i Danmark, og det kan godt bekymre,« siger Bent Nielsen.

Håndterer sygdom med antistoffer

I USA har producenterne håndteret situationen ved at skabe antistoffer for nye varianter af virussen i grise, hvorfra man tager tarmedele og fodrer til de øvrige grise. Derved får de antistofferne, inden den nye variant af virussen rammer, og dødeligheden mindskes. Men sygdommen bliver de ikke fri for.

Der findes ikke registrerede vacciner mod PEDV i Europa, oplyser Bent Nielsen.

I USA har PEDV ført til, at svineproduktionen siden 2013 er faldet. Det har ført til økonomiske trængsler for svineproducenter, der var ramt, men derimod til højere indtjening - grundet lavere udbud - til sygdomsfri producenter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle