Mælkeanlæg og nyt protein skal give større grise
Kim Kirkeby vil have sundere og større grise. Det har han fået med investeringer i et mælkeanlæg og en ny proteinkilde.

Dødeligheden er faldet, og samme vej er det gået med forbruget af antibiotika.

Det er status hos Kim Kirkeby ved Ryde, der via investeringer i et mælkeanlæg og den nye proteinkilde Cellpro fra Agilia kan konstatere, at dødeligheden er reduceret med 30 procent, og antibiotikaforbruget har oplevet samme dyk.

Samtidig er diarréforekomsten blevet mindsket.

Udfordringer har der tidligere været nok af hos svineproducenten.

»Jeg har haft almindelige fravænningsproblemer som diarré og følgesygdomme deraf. Derudover har vi også døjet med noget mellemøre- og hjernebetændelse, som vi har skullet have bugt med«, siger Kim Kirkeby, der arbejder på at fravænne så store grise som muligt.

»Alle mine tiltag leder op til at skabe større grise ved fravænning. Lige nu er gennemsnitsvægten ved fravænning 6.5 kg, men jeg vil gerne op på over 7 kg«, siger han.

For at komme i den retning har han allerede investeret i et mælkeanlæg, som ifølge ham kører med stor succes. Sundheden hos hans årligt 11.500 smågrise skal hæves med Cellpro, der er en ny proteinkilde i hans foder.

Kim Kirkeby ser gode resultater på sine ugentlige registreringer ved brug af Cellpro.

»Jeg kan se på mine grise, at vi har en langt lavere diarréfrekvens. Jeg estimerer, at vi har mindsket 30 procent af vores antibiotikabehandlinger i perioden på halvanden måned. Kombinationen med at grisene har mindre diarré, medvirker også til, at vi behandler mindre. Derudover estimerer jeg, at dødeligheden ligeledes er faldet med 30 procent«, fortæller han og fortsætter:

»Det er også derfor, jeg har genbestilt produktet – fordi jeg synsmæssigt og på tallene kan se en forskel på mine grise. Selvfølgelig er prisen afgørende for produktet, men i og med at jeg bruger mindre antibiotika og har færre døde grise, er det en god investering«.

Kim Kirkeby mangler stadig at lægge sine tal sammen for at se en stigning i sine fravænningsvægt, men han er optimistisk for resultatet.

Kristian Juul Volshøj er Technical Sales Manager hos Agilia og har fulgt det nye produkt gennem en længere periode.

Et forsøg fra 2019 har bl.a. vist højere fravænningsvægt og givet bedre maver end grise fodret med et sojaprotein-koncentrat.

»Cellpro er effektivt til at binde patogener som e. coli og salmonella samt generelt at booste immuniteten hos den umodne gris. Især e. coli kan give udfordringer ved små grise. I forsøget ser vi, at de får en gnidningsfri fravænning. Derudover får svineproducenten en sundere gris, der i mindre grad har brug for zink og antibiotika«, fortæller Kristian Juul Volshøj.

Faktaboks

Cellpro

  • Agilia fremhæver proteinkilden Cellpro for at have en række fordele: Høj fordøjelighed og foderoptagelse, boost af grisens immunitet, giver effektiv tarmbeskyttelse mod colibakterier og salmonella.
  • Cellpro ses også som en del af løsningen til at udfase zink og reducere forbruget af antibiotika.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle