Rådgiver: Fra OK til rigtig godt

Michael Frederiksen, SvineRådgivningen, har fulgt Rybjerggaards indsats for mere ensartede hold.

Skal man fravænne ensartede grise, kræver det ensartede hold i farestalden. Det er nemlig forudsætning for en ensartet fravænningsalder.

Ens farehold reducerer hovsa-fravænninger på baggrund af, at mange søer pludselig skal i farestalden.

Michael Frederiksen har trukket tal fra E-kontrollen, der viser, at hvor Rybjerggaard i 2018 kun i halvdelen af ugerne ramte mellem 56 og 62 løbninger, rammer de nu målet i fire ud af fem uger.

»Afvigelserne er oven i købet blevet mindre i de uger, hvor de trods alt ikke rammer helt plet«, forklarer han.

Det mere jævne flow i farestalden har direkte indflydelse på fravænningsalderen, hvor tal viser, at antallet af kuld, der fravænnes nede omkring tre uger, faktisk er halveret fra 2018 til 2020 og det endda, selv om der er flere ammesøer end dengang.

Helene Hansens tavle på væggen i løbeafdelingen har været et enkelt, men vigtigt redskab i denne forbindelse.

Michael Frederiksen fremhæver også, at Helene Hansen løber et passende antal ’forsikringssøer’ for at sikre sig, at fareholdene er fyldt op. Forsikringssøer er søer, der egentlig er dømt til slagtning, men som en forsikring for fyldte farehold alligevel løbes. Når Helene Hansen har konstateret, at der er tilstrækkeligt med drægtige søer i ugeholdet, meldes forsikringssøerne til slagtning.

»Det koster lidt i spildfoderdage og dermed i grise pr. årsso, men til gengæld sikrer det en højere produktion fra farestalden«, forklarer rådgiveren.

Siden den nye poltestald blev taget i brug for et par år siden, er poltenes præstationer steget. De ligger i dag kun omkring en levendefødt gris lavere end andenlægssøer.

Poltene fodres ad lib fra 30 til cirka 65 kg og restriktivt op til cirka 130 kg. Behandlingen med Altresyn stopper samme dag, de flyttes fra polteafdelingen til løbeafdelingen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle