Sofodring tættere på faring kan give 100 mio. kr. ekstra til soholdere

Tidspunktet for soens sidste måltid før faring har enorm betydning for faringslængden og antallet af dødfødte grise, påpeger seniorforsker på Aarhus Universitet.

Der er en potentiel fortjeneste på cirka 68.000 kr., hvis en gennemsnitlig soholder følger de råd, som kom frem på sidste uges Fagligt Nyt-arrangement.

Her var Peter Kappel Theil, seniorforsker på Aarhus Universitet, blandt indlægsholderne, og hans indlæg om den seneste forskning om sofodring i forbindelse med faring vakte stor begejstring blandt de cirka 200 deltagere.

Peter Kappel Theil er en internationalt anerkendt forsker inden for sit speciale om sofodring. Han har tidligere påvist en gavnlig effekt på dødfødte pattegrise og totaldødeligheden, hvis soen tildeles mange fibre som fodertilskud i sendrægtigheden.

Denne gang har Aarhus-forskeren afdækket soens energibehov omkring faring og fundet klare tendenser.

»Vi skal have flyttet måltidet tættere på faringen, for det har stor betydning for faringslængden og dermed dødfødte grise«, sagde han.

Hans forskning har vist, at faringslængden øges, hvis der er for lang tid mellem soens sidste måltid og faring. Energidepoterne opbruges inden eller undervejs i faringen, hvis der er for langt mellem sidste måltid og faring. Det svarer til en maratonløber, der rammer muren undervejs i løbet, fordi energidepoterne er tømte.

Dødelighed på blot 3,3 procent

På AU Foulum har han opnået hurtige faringer (3,7 time) og reduceret dødfødte til blot 3,3 procent mod 9,4 procent i landsgennemsnit i 2016.

Tricket er at flytte sidste fodring så tæt på faring som muligt.

»Søer skal have flere måltider. De skal have mindst tre i døgnet og sikkert flere. De skal ikke have mere foder, og kan vi udnytte hele potentialet med at fremrykke måltidet, så kan vi med et snuptag komme et pænt stykke under en totaldødelighed på 20 procent«, fastslog Peter Kappel Theil.

Omsat til kroner og øre vurderer han, at der med 1,1 mio. årssøer i de danske stalde vil være 99 mio. kr. at hente.

Beregningen bygger på, at dødfødte over et års tid kan reduceres med et procentpoint til 8,4. Det vil have en effekt på dødfødte med 0,19 gris pr. kuld. Omsat til fravænnede grise giver det et plus på 0,16 gris pr. kuld, og pr. årsso er fortjenesten 90 kr. (0,37 gris/årsso, 244 kr/gris (2017-pris)).

»I regnestykket er ikke medregnet de øvrige grise, der formentlig har det bedre som følge af korte faringer. Søerne har også mindre behov for faringshjælp«, påpegede han.

Faktaboks

5 Facts om Fagligt Nyt

  1. Arrangementet: Gennem flere år har Seges Svineproduktion stået bag arrangementet Fagligt Nyt. Den primære deltagerskare består af svinekonsulenter, dyrlæger og firmaer med relation til svinesektoren.
  2. Indlæg: 32 styk, som i år blev leveret i en af salene på Hotel Munkebjerg i Vejle.
  3. Deltagere: I år var der 198 tilmeldt.
  4. Hemmelighedskrammeri: Flere indlægsholdere gemte lidt i posen, når de holdt oplæg. I et par tilfælde teasede de for kommende resultater, som præsenteres på den kommende svinekongres om et par uger. 
  5. Største bifald: Blandt de mange indlægsholdere var det Peter Kappel Theil, seniorforsker på Aarhus Universitet, der fik de kraftigste klapslaver efter sit indlæg. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle