Stil større krav til den sæd, du køber

Se mere på udbyttet frem for omkostningen, når du køber sæd, lyder det fra Hatting-direktør.

Svineproducenter har i de sidste år haft mulighed for at købe sædkategorierne »TopDuroc« og »Duroc+kød« hos Hatting A/S.

Køber man TopDuroc, får man sæd med et indeks omkring 15 point højere end gennemsnit hos racens orner.

Køber man +kød, får man ikke nødvendigvis et højere samlet indeks, men derimod et subindeks for kød, der er mindst 0,6 point højere end gennemsnittet.

Efterspørgslen efter de to kategorier ligger tilsammen på omkring en fjerdedel af det samlede salg af sæd hos Hatting.

»Det burde være højere«, bemærker direktør Per Nyby Pedersen, Hatting A/s.

Han mener som minimum, at den del af smågrisene, der afsættes til danske slagte- svineproducenter, burde produceres på baggrund af de to sædkategorier. Ved eksport af smågrise er der ikke helt samme incitament.

Gevinst for alle

Hans regnestykke viser, at selv om en portion sæd typisk koster 15 kr. mere end standardsæd, bliver gevinsten pr. produceret slagtesvin alligevel omkring fem kr.

Den største del af gevinsten ligger faktisk fra 30 kg og frem til slagtning.

»Smågriseproducenter skal bruge det som et godt argument, når de skal sælge deres smågrise«, lyder det fra Per Nyby Pedersen.

Tilsvarende mener han, at slagtesvineproducenter i højere grad bør stille krav om højt indeks i forbindelse med indkøb af smågrise.

Selv om sæden er dyrere i indkøb, er der fire-fem gange så stor gevinst for svineproducenterne i form af højere effektivitet ved at bruge højindekssæd.

»Det er værd at bemærke, at der er gevinst for alle parter inklusiv slagterierne ved at bruge sæd med højt indeks«, siger han.

Opsang til hjemmeavlere

Per Nyby Pedersen giver en lille opsang til hjemmeavlerne.

»Det er langtfra alle hjemmeavlere, der udnytter deres bedste dyr godt nok«, siger han på baggrund af data fra Kernestyring. Det koster mistet avlsfremgang.

Værre er det dog ifølge Per Nyby Pedersen, at der fortsat er smågriseproducenter, der hverken indkøber polte eller bruger Kernestyring.

»Det er altså et forkert sted at spare, for det går markant ud over udbyttet i svineproduktionen«, fastslår Per Nyby Pedersen.

På landsplan udgør poltesalget fra opformeringsbesætningerne omkring 55 procent af udskiftningsbehovet i danske sohold.

Faktaboks

Specialsæd

  • TopDuroc: Indeks ligger ca. 15 point højere end anden durocsæd.
  • Duroc+kød: Subindeks for kød ligger mindst 0,6 højere end anden durocsæd.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle