Tetracyklin får al opmærksomhed i Danmark

I andre europæiske lande er det colistin eller amoxicillin, der er i myndighedernes søgelys, mens tetracyklin går fri.

Med sin veterinærfaglige viden har Ida Friis Overgaard svært ved at se, at tetracyklin er værre end andre grupper antibiotika, når det drejer sig om risiko for at udvikle restistens hos mennesker.

»Det skærer i mit faglige øje, at der er en stor proportionsforvrængning i Danmark, mellem den teoretiske risiko tetracyclinforbruget i svineproduktionen udgør for mennesker og de resistensproblematikker, der i øvrigt hersker humant i Danmark,« siger dyrlægen.

Hun peger på det paradoksale i, at det i Danmark er tetracyklin, der er udnævnt til skurk, mens det i andre lande er antibiotikatyper som colistin og amoxicillin, der er i myndighedernes søgelys.

Forestiller man sig, at alle europæiske lande var enige om, at en bestemt gruppe antibiotika skulle udfases, så kunne man ifølge Ida Friis Overgaard også i praksis arbejde målrettet for at det ville ske.

»Hvis det fagligt set var indiskutabelt, at forbruget af tetracyklin i svinebesætninger var et problem for resistensen hos mennesker, så havde jeg og mine dyrlægekolleger lettere ved at formidle det til svineproducenterne, så vi kunne arbejde for en reduktion,« siger Ida Friis Overgaard.

Hun har bare svært ved at se, at tetracyklin er værre end andre typer antibiotika, og finder det mere politisk end fagligt begrundet, at tetracyklin er så udskældt.

»Jeg arbejder gerne for et lavere forbrug, men jeg arbejder helst på et sikkert, fagligt grundlag,« siger hun. -mt

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle