Tragten har vist sin virkning siden 2008

I 13 år har Jørgen Berth haft fokus på udvikling af plast-tragte, der løbende er blevet forbedret. Virkningen har han dokumentation på fra sin stald fra 2008.

Selv om Jørgen Berth først forleden fik leveret de første plast-gyllekassetter, der udgør rygraden i Space-månegrisprojektet, har han årelang erfaring med tragtene.

Det skyldes, at han tilbage i 00’erne gik og grublede over, hvordan hans søn i fremtiden kunne leve af bedriften Værum Vestergaard, der er beliggende sydvest for Randers. 100 hektar planteavl og en produktion på 600-700 slagtesvin i en gammel traditionel slagtesvinestald var ifølge Jørgen Berth ikke tilstrækkeligt, så der skulle justeres antallet af slagtesvin, som det daværende amt havde tilladt i de eksisterende stalde.

»Den eksisterende stald væltede i 2005, og i 2008 stod en ny stald klar med de første udgaver af gylletragtene. Med dem, hyppig gylleudslusning, luftrensning, gylleforsuring og gylleseparation fik jeg lov til at producere 10.600 slagtesvin, og på baggrund af de målinger af emission, som vi har Teknologisk Institut til at udføre, har vi senest fået lov til at øge produktionen yderligere til 12.000 slagtesvin. Det er fra samme placering, hvor vi altså tidligere måtte producere 600-700 slagtesvin«, pointerer Jørgen Berth.

Han fortæller, at de eksperter og myndigheder, der kommer i stalden, er imponeret over funktionaliteten af systemet.

»Mange har gennem tiden sagt, at tragtene ikke kunne holde, og løsningen ikke virkede. Men det gør den«, fastslår han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle