Udnyt grisens adfærd

En hundefløjte og andre tiltag har Anders Peter Andersen med i sin svinekonsulent-værktøjskasse.

For år tilbage lærte Anders Peter Andersen værdien af at benytte lyd i forbindelse med fodring af søer.

»Jeg var tilknyttet en ejendom på Vestsjælland, hvor der var et cafeteria-system i drægtighedsstalden. I systemet var der kun ædepladser nok til en gruppe søer ad gangen, så vi anvendte et fodboldhorn med trykluft for at signalere, hvornår det var tid for de enkelte grupper af søer at æde«, forklarer Anders Peter Andersen, der som nabo til soejendommen altid kunne høre, hvis afløseren i weekenden ikke havde fodret grisene til normal tidspunkt grundet fodboldhornet.

Mens introduktionen af en hundefløjte hos Stovgaard kun kræver et fløjt, var opgaven mere kompleks i cafeteria-systemet, hvor der med tre grupper søer skulle truttes henholdsvis en, to eller tre gange med fodboldhornet, når grupperne af søer skulle gå til fodertruget og igen forlade det.

»Det gik kun galt en gang, da gruppe to skulle til truget, men vi truttede kun en gang med hornet«, siger han med et smil.

For ham handler håndtering af grise om bl.a. at udnytte dyrenes adfærd.

»I cafeteria-systemet havde jeg en plastik-rasle med på 1,5 meter. Jeg gjorde meget ud af at snakke til søerne, når jeg gik med dem. Nogle af søerne begyndte allerede at flytte sig fra truget, når jeg nærmede mig. Og kom raslen frem, så var de allerede på vej væk. I nogle besætninger bruges raslerne flittigt, og nogle må trække søerne i halen for at flytte dem«, fortæller han.

Ved flytning af søer har han et andet trick i ærmet.

»Flytning af søer kan gøres meget nemmere, hvis man altid sørger for, at der er foder dér, hvor soen bliver flyttet til. Det lærer de hurtigt at forstå, og dermed er det nemmere at flytte på dem. Det kan samtidig gøre det mere effektivt at flytte søerne fra drægtighedsstalden til farestalden, fordi du kan have flere søer med ad gangen«, påpeger han.

Også den naturlige adfærd med redebygning før faring kan indtænkes i pasningen. Han opfordrer til at betragte farestien som en øde ø, der skal besøges færrest muligt gange. Opgaver skal samles sammen, før man betræder stien. Det mindsker stressniveauet hos soen og sænker smitteflytningen rundt i stalden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle