Zinkfri besætninger bruger oftest kartoffelprotein
Besætninger, der producerer smågrise uden zink, anvender i høj grad fiskemel og mælke- eller valle-pulver. Topscoren er kartoffelprotein i fravænningsblandingen.

Hvordan ser råvaresammensætningen ud hos 25 besætninger, der producerer smågrise uden zink?

Det har Seges Svineproduktion undersøgt og fundet frem til, at kartoffelprotein var den råvare, der indgik i fravænningsfoderet i flest besætninger.

»Andelen af besætninger, der anvendte mælke- og vallepulver var høj, og det samme kan siges om fiskemel«, anfører Jesper Poulsen og Nicolaj Rosager Weber, begge fra Seges Svineproduktion, der har stået bag undersøgelsen.

Kartoffelprotein var anvendt i 80 procent af besætningerne, mens fiskemel, mælkepulver og vallepulver blev brugt af henholdsvis 56, 48 og 40 procent af besætningerne.

Næstmest anvendt er sojaproteinkoncentrat, der er opgivet til at være brugt i 68 procent af besætningerne.

Interessant er det også, at blodplasma kun blev anvendt af én besætning, og blot tre af besætningerne gjorde brug af sojaskråfoder, hvilket er mindre end det normale billede.

»Der er fire besætninger, hvor der slet ikke blev anvendt sojaprodukter som råvare i fravænningsfoderet. I tre af disse blev anvendt tørgær, og i den sidste blev anvendt fermenterede rapsprodukter. Desuden skal det nævnes, at der i en enkelt besætning blev set et usædvanligt indhold af proteinråvarer i form af hørførkage«, fremgår det af afrapporteringen.

Undersøgelsen har også kigget nærmere på, hvem der har taget beslutningen om at udfase zinken, og der er der er svaret, at det er svineproducenten sammen med familie og ansatte.

»I de fleste besætninger blev det beskrevet som en proces at få sammensat et fravænningsfoder, der gjorde det muligt at undvære den medicinske zink. Det blev således beskrevet, at det tog et stykke tid, og at der blev brugt en del forsøg på sammensætninger af fravænningsblandingen, før man var kommet frem til noget, der fungerede tilfredsstillende«, anfører Jesper Poulsen og Nicolaj Rosager Weber.

I den nævnte proces har dyrlæger, konsulenter og foderstofleverandører ofte være indblandet.

Faktaboks

Undersøgelsen

  • Resultaterne fra undersøgelsen kan findes på Seges Svine-produktions hjemmeside, svineproduktion.dk - find undersøgelsen ved at søge efter erfaring nr. 2002.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle