Svineformand: Færre døde pattegrise er i alles interesse

Danske Svinepro-ducenters formand er på linje med Seges-direktør, der opfordrer svineproducenter til at sætte ekstra fokus på overlevelsen hos pattegrisene.

Dødeligheden hos pattegrisene i landets farestalde skal ned.

Det var budskabet fra direktøren i Seges Svineproduktion, Christian Fink Hansen, i sidste uges udgave af Landbrugs- Avisen, og han får opbakning fra Danske Svineproducenters formand, Kim Heiselberg.

»Jeg ved, at der kæmpes hårdt på hver enkelt bedrift herhjemme med at få nedbragt dødeligheden blandt pattegrisene, for det er også i stor interesse for os. En lavere dødelighed giver altså også en bedre bundlinje«, siger han og uddyber:

»I forhold til pattegrisedødeligheden skal vi op på arbejdshesten, for det er som sagt i alles interesse, at vi forbedrer os. Hvis vi viser, at vi kan rykke, giver det os mere arbejdsro fra politisk side«.

Skelner mellem døde grise

Og netop politikerne er nogle, som Kim Heiselberg gerne vil i dialog med for at komme til bunds i problematikken om døde pattegrise.

»Alle kender udtrykket med de 25.000 pattegrise, der dør i vores stalde hver dag. Men vi skal have det tal delt op, for vi kan ikke redde de dødfødte gris, og de udgør cirka halvdelen af de døde grise i farestalden. Det har været svært at kommunikere ud, og det er et tal, der stadig forfølger os. Vi mærker et politisk pres, og dødelighed i staldene er et af de vigtigste emner, men vi skal ikke glemme, at vi har at gøre med biologi, hvor der er en vis andel dyr, der vil gå til«, siger han og erkender samtidig, at managementstiltag som nattevagt og sen fodring af soen op mod faring er metoder, der potentielt kan reducere antallet af dødfødte grise.

»Vi har øje for, at der er flere grise, som kan reddes med nattevagtsordning, fodring og mere forskning, som vi hilser velkommen. Der er en masse at arbejde med i forhold til pattegrisedødelighed. Der er på de enkelte besætninger stor spredning på pattegrisedødeligheden, som kan skyldes forskelle i sundhedsstatus eller management. Der er vi nødt til at arbejde videre og samtidig få udbredt mere know-how ud til besætningerne«, siger han.

Større kuld og middel dødelighed

Mens dødeligheden hos pattegrisene er faldet år for år gennem en årrække, var de seneste tal fra 2017 for totaldødeligheden hos pattegrise, som dækker over dødfødte grise og grise, der dør undervejs i diegivningsperioden, nedslående læsning, idet dødeligheden steg med 0,4 procentpoint til 21,7 procent.

Den udvikling er Kim Heiselberg heller ikke tilfreds med:

»Stigningen, vi så sidste år, er en ærgerlig udvikling, men den hænger muligvis sammen med, at vi gennem en række år er steget markant på effektiviteten, fordi vi får større og større kuld grise. Vi bliver lidt straffet for, at vi er så gode på genetikken, for med de store hold grise er der også fulgt en vis andel døde grise med«, siger han og trøster sig med, at pattegrisedødeligheden i Danmark er på et pænt gennemsnitligt niveau til trods for, at hver enkelt kuld består af flere grise end andre lande.

Faktaboks

Opfølgning:

  • Christian Fink Hansen, direktør hos Seges Svineproduktion, var i sidste uges udgave af LandbrugsAvisen ude med en melding om, at der skal øges fokus på at løfte pattegriseoverlevelsen. Det udsagn bakker Kim Heiselberg, formand for Danske Svineproducenter, op. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle