Svinenoteringen hopper hastigt op og kan gå i 10 kr.

Afrikansk svinepest i Asien og mindre udbud af svinekød i EU sætter skub i svinenoteringen, der på to uger er løftet 40 øre. Flere stigninger kan være i vente.

Mange ugers stilstand for svinenoteringen er de seneste to uger blev erstattet med to justeringer på hver 20 øre, og der kan være meget mere i vente for de danske svineproducenter, som for de flestes vedkommende har produceret svin med tab i mange måneder.

De positive takter kommer fra Lars Albertsen, global salgsdirektør hos Danish Crown Pork.

Han peger på udbruddet af afrikansk svinepest i Kina, som den primære årsag til forventede stigninger på svinenoteringen.

»Spredningen af afrikansk svinepest i Kina og nu også Vietnam gør, at en del af den lokale produktion er forsvundet. Passer bare halvdelen af de historier, man hører fra Asien, så skal der eksporteres store mængder svinekød til Asien. I EU er svineeksporten mindsket betydeligt siden 2015, og skal vi have en rimelig andel af den eksport, der skal genetableres, så vil det få prisen på svinekød til at fise op. Der er ingen tvivl om, at kineserne mangler svinekød, og vi ser i Kina de højeste priser i mange måneder, der er gået op med 33-34 procent siden årsskiftet. Dermed kan Kina få den europæiske svinesektor trukket ud af køleskabet, som vi befinder os i nu«, siger Lars Albertsen, der betegner sig som behersket optimist.

Notering i 10 kr.

Han tror på, at noteringen for danske slagtesvin i løbet af kort tid kan banke helt op over 10 kr.

»Jeg forventer, noteringen kommer op i 10 kr. igen. Det er kun et spørgsmål om, hvor hurtigt vi kommer dertil«, siger han.

Det er Kina, der trækker de store overskrifter, men også Danish Crowns europæiske afsætning har Lars Albertsen stor tiltro til.

Mængderne af europæisk svinekød er svundet ind efter en lang periode med lave noteringer, og det kan få efterspørgslen op.

»Efterspørgslen i Europa er stigende, og vi nærmer os den rigtig gode sæson. Vi mærker også en anden metodik nu ved, at vi nærmest har været lagerførende for vores kunder tidligere, men nu vil de have kødet næsten inden, de har købt det. Der er meget psykologi i markedet, og mange er begyndt at tale om, at svinepriserne skal stige, og det er nu, det sker. Og afsætningen sker i store mængder, selv om vi selvfølgelig skal kæmpe prisstigningerne hjem kunde for kunde«, siger han.

Faktaboks

Svinenoteringen:

  • To uger i træk er noteringen steget med 20 øre og er nu i 8,90 kr.
  • Danish Crown forventer, at noteringen stiger til mindst ti kr. 
  • Kina er den primære årsag til stigningen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle