Svinesektoren i ny krise: Fra rekordpriser til historisk dårlige priser på otte måneder

En del af landets svineproducenter er ramt af elendige svinepriser, fordi de afregner efter puljenoteringen. Svineformand har svært ved at bevare optimismen og er selv ved at trimme sin soproduktion for at mindske tabene. Driftsøkonom følger situationen tæt.

Tre uger i det tidlige forår var historiske med puljepriser på smågrise på 690 kr. En niveau, der aldrig er set før.

Otte måneder senere er historien en helt anden med en notering for de puljegrise, der typisk eksporteres ud af landet, på blot 235 kr. i indeværende uge. Det giver for mange svineproducenter et tab på mere end 100 kr. pr. produceret 30 kgs-gris.

Den prismæssige deroute er noget, der optager Kim Heiselberg, formand for Danske Svineproducenter.

»Vi har historisk ringe priser, og vi må erkende, at der er udfordringer med at afsætte vores grise p.t.«, siger han.

Kim Heiselberg peger især på en stor udbudspukkel af slagteklare grise på flere end 500.000 styk ned gennem i Europa. Det har lammet svinesektoren og slået bunden ud af noteringerne.

Puklen af grise er opstået efter corona-restriktioner på særligt tyske slagterier og mangel på medarbejdere. Med puklen og udbruddet af afrikansk svinepest, der har forhindret Tyskland i at eksportere svinekød til en række asiatiske lande siden starten af september, er særligt den tyske svinenotering faldet, og efterspørgslen efter danske smågrise er samtidig faldende, fordi de tyske slagtesvineproducenter har problemer med at få tømt deres stalde.

Slagter søer

Faldende puljepriser og faldende efterspørgsel på danske smågrise har Kim Heiselberg selv taget konsekvensen af.

»Jeg har kigget skarpt på mine fire produktionsejendomme, som jeg tilpasser, fordi vi arbejder med så kort horisont. Vi er gået i gang med at slagte nogle af vores søer ud for at minimere vores omkostninger. Jeg vil ikke tage penge med på arbejde hver dag«, siger han og fortsætter:

»Jeg har hørt fra dem, der slagter søer, at der lige nu er run på at få slagtet søer«.

De aktuelt meget lave svinepriser har krævet det første offer. En svineproducent med cirka 1.000 søer på Fyn blev i sidste uge erklæret konkurs.

»Tanken om, at nogen kunne gå konkurs, var for et halvt år siden utænkelig. Men de producenter, der for halvandet år siden, da priserne også var lave, var presset på driften, er nok udfordrede. Nu har de fået lov til at betale gæld af, mens der har været gode priser, og bankerne har minimeret deres risiko, og fordi driften igen begynder at koste penge, trækker de stikket på svineproducenten nu. Det er så ærgerligt, at vi står i den situation nu«, siger han.

Trods en længere periode med lave puljenoteringer, vurderer driftsøkonom Jens Toksvig Bjerre fra Sønderjysk Landboforening, at mange smågriseproducenter endnu har overskudslikviditet at tære på.

»Selv om priserne er elendige lige nu, er mange producenter godt polstret efter en historisk god periode. De producenter med en i forvejen svær økonomi kan mærke, at det allerede nu begynder at stramme til«, siger han og fortsætter:

»Flertallet af vores kunder har en robust økonomi og er endnu ike udfodret. Men det er klart, at fortsætter de dårligere noteringer til den anden side af sommerferien 2021, begynder det at se sværere ud«.

Han oplyser, at nogle producenter vælger at sanere deres besætning og gør klar til, at svinepriserne bliver normale igen.

Faktaboks

Fra himmel til helvede:

  • Udsvingene for de grise, der afregnes efter puljenoteringerne, har været enorme i 2020.
  • I foråret var noteringen i ugerne 10-12 på historiske 690 kr. Aldrig tidligere har priserne været så høje.
  • Til gengæld skal man også lede længe efter en notering på niveau med de 235 kr., som har været gældende i de seneste uger. Kun i tre uger i 2018 har priserne været så lave.  

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle