Svinestalden er spækket med den nyeste teknologi

En lang række gæster og konsulenter er inviteret til åbent stald-arrangement næste fredag, hvor en af landets mest innovative stalde står klar med spændende og ny teknologi.

Der venter gæsterne ved næste uges åbent stald-arrangement en slagtesvinestald, som ikke findes magen til i verden.

Luften cirkuleres rundt i stalden ved hjælp af målinger af temperatur, CO2 og fugt i stalden suppleret med vind-hastighed og -retning samt udetemperaturer. Cirkulationen sker ved hjælp af tre vinduesbånd, der er placeret i hele staldens længde.

Samtidig sker der udsugning af luften under spalterne med en teknologi, som Agrifarm kalder multipunkts-udsugning, der medvirker til at rense luften og fjerne ammoniakken.

Samspillet mellem forskellige teknologier giver ifølge firmaet god mening.

»Vi tror på, at vi med hjælp af vores teknologier er i stand til at få bedre nærmiljø og dermed mere velfærd til grisene. Det sker samtidig på en måde, så vi er i stand til at reducere energiforbruget med omkring 60 procent i forhold til andre moderne staldanlæg,« forklarer Hans Jørgen Pedersen, direktør i Agrifarm.

Han håber på stort rykind. Svine- og miljøkonsulenter over hele landet og kontakter er blev inviteret.

Vil i top med ny stald

Bag stalden står Agrifarm, som de senere år har vundet priser for deres teknologier og koncepter.

Tilbage i november gik håndværkerne i jorden ved Kim Kjær Knudsen, der sammen med sin far driver en række svineejendomme.

Da han hørte om staldkonceptet, slog han hurtigt til - ikke mindst fordi teknologier giver lovning på en reduktion af ammoniakken på over 90 procent og en reduktion af lugten på 75 procent.

Havde Kim Kjær Knudsen ikke haft disse teknologier koblet på stalden, kunne han blot producere 12.000 slagtesvin i stalden mod de 20.700, som der nu er godkendelse til.

Han ser frem til at få grise i staldene og satser benhårdt på at komme helt i danmarkstoppen målt på effektivitet.

»Vi har udstyret stalden, så vi har det bedst mulige grundlag for at få gode resultater. Der er vådfordring med langtrug og ædetidsstyring. Vi fjerner ammoniakken, og der bliver masser af frisk luft. Det forventer vi, at grisene kvitterer for,« fortæller Kim Kjær Knudsen.

De første grise tripper også for at komme ind i den spritnye stald.

»Umiddelbart efter gæsterne er gået på fredag (19. juni, red.), indsættes de første grise. Eller måske venter vi til om mandagen,« siger han med et stort smil.

Faktaboks

  • Kim Kjær Knudsen
  • St. Merløse
  • Slagtesvinestald med 5.300 stipladser

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle