Syge klove hader vand og kalk

Vask af klove hver uge kombineret med brug af tør hydratkalk er god behandling af digital dermatitis. Et vidundermiddel mod sygdommen er dog stadig ikke fundet.

Vi kan mindske problemet. Men vi kan ikke fjerne det.

Sådan lyder det enstemmigt fra de 19 landmænd, som har deltaget i Farmtesten ’Succes med behandling af digital dermatitis’, som udkommer i dag.

De besøgte landmænd har alle accepteret, at det er tæt ved umuligt at udrydde sygdommen. Til gengæld er det ikke umuligt at lave forebyggende behandlinger.

Manuel klovvask hver uge i malkestalden eller automatisk klovvask i malkerobotten gør livet svært for den smitsomme klovsygdom. Hvis de rene klove tilmed får mulighed for at vandre igennem et kar med hydratkalk, har klovsygdommen svære odds for at overleve.

Motivationen skal bevares

Flere af de deltagende landmænd har afprøvet forskellige produkter i klovbade, klovvaskere eller ved manuel påsmøring. Men trods gode intentioner udeblev resultaterne.

I det hele taget kræver forebyggelse mod og behandling af dermatitis stor vedholdenhed og en høj grad af motivation.

»Behandling af dermatitis er ikke et spørgsmål om økonomi. Det er et spørgsmål, om man kan forsvare ingenting at gøre.« Sådan lød det fra en af de deltagende landmænd.

Klovbehandling - en rutineopgave

For at bevare motivationen er det vigtigt at gøre klovbehandling til en rutineopgave. Samtidig skal værktøj og udstyr til klovbehandling være lette at tilgå i hverdagen. Eksempelvis ved at boksen til behandling altid står i separationsafsnittet. Eventuelt hejst op under loftet, så den altid er tilgængelig, når akutte klovbehandlinger skal udføres.

For at finde de mest akutte tilfælde brugte flere af de besøgte landmænd systematisk vurdering af halthed. Vurderingen er en fem points-skala, hvor fem er stærkt halt. Her anbefaler Seges, Kvæg, at køer med en score på tre og derover skal behandles.

Sand fjerner ikke digital

De mange positive effekter af sand som liggemateriale i båsene er flittigt beskrevet. Men sand i sengene udrydder ikke problemet, fremgår det af Farmtesten. Men det har en positiv virkning i forhold til at gøre livet svært for sygdommen, påpeger en af de besøgte landmænd.

Her gav sandet færre behandlinger af klovsygdommen. Samtidig blev kvaliteten af haserne forbedret, og klovene generelt blev mere tørre.

Der blev i Farmtesten heller ikke fundet en forskel i forekomsten af dermatitis i forhold til, om køerne gik på gulv med spalter eller faste drænede gulve.

Faktaboks

4 metoder til forebyggelse og behandling

  • Rengøring: Digital dermatitis har svære levevilkår i rene og tørre stalde samt hos køer med rene og tørre klove. Hyppige skrabninger af gulvet kan være med til at gøre nærmiljøet mere rent og tørt, men det kræver, at spalteskraberen ikke flytter en tsunami af gylle, som køerne tvinges til at træde i.
  • Klovvask: Ugentlig vask af klovene i malkestalden, i separat klovvasker eller ved spuling i malkerobotten har positiv effekt på forebyggelse af digital dermatitis.
  • Tør hydratkalk: Det bedste alternativ til blåsten. Bør kun bruges på rene klove.
  • Salicylsyre: Forbinding med salicylsyre og vat er bedste behandling af digital dermatitis. Husk at fjerne forbindingen efter tre dage.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle