Syv år i træk med fald i sodødeligheden

Antallet af døde og aflivede søer var i 2014 på det laveste niveau siden 2001. Udviklingen glæder VSP, der dog har ambition om at nå et endnu lavere niveau.

For syvende år i træk falder antallet af døde eller aflivede søer i staldene. Nu ligger tallet lige så lavt som i 2001.

Sammenligner man 2013 og 2014 er dødeligheden faldet fra 12,7 til 11,9 procent af årssøerne.

»Udviklingen er et stort skulderklap til alle svineproducenter, konsulenter, dyrlæger og landbrugsskoler,« lyder det fra Kaj Vestergaard, VSP.

Han har været involveret i de kampagner, VSP har kørt for at reducere dødeligheden.

»Det er godt nyt for både velfærden og økonomien i svineproduktionen,« siger han.

SoLiv 1 og 2

Første SoLivs-kampange omfattede 17 besætninger og kørte fra 2008 og to år frem.

»Første kampagne drejede sig blandt andet om huld og syge- og aflastningsstier,« forklarer Kaj Vestergaard.

I løbet af kampagne-perioden knækkede kurven over døde søer for første gang.

Næste kampagne omfattede blot seks besætninger. Her var der vægt på personalet i besætningerne.

»Staldskolen var en vigtig del af den anden kampagne, ligesom www.soliv.dk opstod og samlede alle de erfaringer, vi fik gennem SoLivs-projektet,« siger dyrlægen.

Samtidig skete der langsomt men sikkert en ændring i svineproducenternes indstilling til problematikken.

Hvor nogle producenter tidligere ikke havde tillagt det stor betydning, om en so endte på slagteriet eller på daka, er det nu helt anderledes.

»Der er virkelig sket et skift i svineproducenternes indstilling til søernes liv og velfærd,« lyder det fra Kaj Vestergaard.

Nyt mål: 9 pct. i 2018

På baggrund af udviklingen de sidste år og de gode erfaringer med løsdrift i drægtighedsstaldene har VSP netop sat sig det mål, at sodødeligheden højst må være ni procent i 2018.

»Det er et ambitiøst mål, men jeg mener ikke, det er urealistisk,« påpeger han.

De bedste besætninger ligger i dag allerede under fire procent døde søer af årssøer.

»Kan man holde sit fokus på de forhold, der har betydning for dødeligheden, kan man også nå ned under ni procent på landsplan,« mener han.

Fra 1. juli 2014 har besætninger med mere end 16 procent døde søer af årssøer haft større sandsynlighed for at blive udtrukket til velfærdsbesøg af Fødevarestyrelsen.

Faktaboks

Sodødelighed

  • Faldet fra 15 procent i 2008 til 11,9 procent i 2014
  • SoLivs-kampagner og ændret holdning hos svineproducenterne har været medvirkende til udviklingen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle