Tæt vinterbyg angrebet af skoldplet

Ud over meldug og bygrust findes der nu også skoldplet i en del vinterbygmarker. Skoldplet er ellers en svampesygdom, som kræver fugtighed, hvilket der ikke har været meget af i de seneste uger.

"Angrebene findes kun i tætte afgrøder af vinterbyg, hvor dug kan give fugtighed nok til, at sygdommen kan udvikle sig," siger landskonsulent Ghita C. Nielsen, Landscentret Planteproduktion.

Angrebene har i nogle marker været så kraftige, at det har krævet bekæmpelse nu, hvor fanebladet er fuldt udviklet på vinterbyggen.

Tidspunktet betyder, at de strobilurinholdige midler er aktuelle. De anbefalede blandinger til svampebekæmpelse i vinterbyggen er eksempelvis 0,2-0,25 liter Comet blandet med 0,2-0,25 liter Folicur/Riza eller blandet med 0,25-0,3 l Orius eller blandet med 0,2-0,25 l Zenit. Andre blandingspartnere kan også anvendes.

Der findes fortsat gulrust i mange marker med triticale af sorterne Dinaro og Valentino. I hvede er der meldt om et nyt fund af gulrust i sorten Cardos på Falster. Tidligere er der konstateret gulrust i Skalmeje ved Slagelse og i Ararat i Nordjylland.

Hveden nærmer sig det tidspunkt, hvor det er aktuelt at tælle regnvejrsdage med henblik på beskyttelse mod septoria.

Læs mere: Følg observationerne i registreringsnettet på www.lr.dk/regnet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle