Tømte stalden og fik bedre økonomi

Landmand valgte for to år siden at sætte slagtesvinene ud og holde sig til ren planteavl.

For to år siden besluttede Leif Hyldegaard fra Tvindelstrup ved Ringsted sig for at sætte slagtesvinene ud, og det har han ikke fortrudt.

"Jeg har fået en helt anden hverdag. Der er ikke noget, jeg skal i dag, og jeg har tilmed fået en bedre økonomi med ren planteavl," siger Leif Hyldegaard.

Efter snart 40 år som svineproducent satte han de sidste svin ud i februar sidste år, og siden har stalden stået tom.

Held eller strategi

Man kan sige, at han bare har været heldig at vælge det rigtige tidspunkt, men sådan er det ikke.

Han var med i en erfagruppe for slagtesvineproducenter og havde nøje overvejet at sætte grisene ud, så snart det begyndte at blive dårligt.

"I 2006 var der balance ved en kornpris på 100, men da kornprisen for alvor begyndte at stige, og alle talte om, at den ikke ville komme under 150 kr., valgte jeg at skippe slagtesvinene," siger Leif Hyldegaard.

Han henter en tyk mappe frem og finder to ark med millimeterpapir, hvor han gennem mange år omhyggeligt har plottet priserne på korn og svinekød ind. Kurverne taler deres tydelige sprog om, at han netop valgte det helt rigtige tidspunkt.

Han havde vel at mærke stadig gode resultater med høj effektivitet og et højt dækningsbidrag, men i erfagruppen nøjedes de ikke med at se på DB1 men regnede sig helt frem til DB4, og det så knap så godt ud.

Har prøvet det før

Stalden kunne med en renovering i størrelsesordenen 100.000-150.000 kr. holde i ca. otte år mere. Alligevel valgte han at tømme stalden. Det hører med, at han nærmede sig de 60.

Det er ikke første gang, han har været gennem den slags overvejelser og truffet et velovervejet strategisk valg.

"Indtil 1995-96 havde vi integreret produktion, men da valgte vi efter en større omgang rådgivning at forenkle produktionen til ren slagtesvineproduktion. Søerne blev sat ud i 1997. Det er lidt af den samme proces," siger Leif Hyldegaard.

Selv om han kan glæde sig over, at han valgte at stoppe på et rigtig heldigt tidspunkt, har han dyb medlidenhed med sine hårdt pressede tidligere kolleger.

Ren planteavl

Han har i dag knap 100 hektar ren planteavl, foruden at han passer 25 hektar for naboen.

Al jorden ligger inden for en afstand på 900 meter fra maskinhuset, og han er gået over til et pensionistsædskifte, som han siger, med raps, hvede og byg.

"Tidligere havde vi græsfrø, men det tager rigtig lang tid. Nu laver jeg det, jeg er god til, nemlig maltbyg."

I modsætning til mange andre fik han sidste år en rigtig god høst i maltbyg.

"I dag skal jeg handle, sælge korn og købe gødning. Det har jeg ikke skullet tidligere. Det har krævet oplæring, men det har været særdeles positivt det sidste år. Kornbasen har hjulpet utrolig meget. Det er mærkeligt, at det at handle med korn pludselig er vigtigere end at avle korn.

Ud over at vi har sparet mange omkostninger ved ikke længere at have svin, har den største gevinst været på indtægtssiden."

Sidste år fik han den største høst nogensinde, og sammen med de gode priser på korn gav det et rigtig godt økonomisk resultat.

Han lægger tallene på bordet, og det fremgår, han de sidste tre år har haft en positiv konsolidering - selv uden at regne EU-støtten med.

Sjovt skal det være

Selv om han stadig passer marken og er med i Jordbrugskommissionen en-to dage om måneden, har han nu "forfærdelig megen tid til overs", som han siger.

Det giver ikke blot mere fritid i hverdagen, men også muligheder for at holde ferie sammen med konen, der er gået på efterløn, og det har de i rigt mål benyttet sig af det sidste par år.

Han er også begyndt at læse bøger, noget han ikke har gjort tidligere.

En af favoritterne er Flemming Junckers erindringer med titlen: Men morsomt har det været, som ligger fremme til daglig inspiration.

Leif Hyldegaard insisterer på, at det skal være sjovt og ikke kun handle om økonomi.

"Jeg laver kun det der er sjovt. Landbruget er et af de allerbedste erhverv, hvor man kan tilpasse sig og nedtrappe efter behov. Først satte jeg søerne ud, så satte jeg slagtesvinene ud. Nu passer jeg marken, men det kan jeg overlade til maskinstationen, hvis jeg vil," siger Leif Hyldegaard.

Med til det sjove hører også, at han har andel i en flyvemaskine, noget som han har rigtig megen glæde af.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle