Tørke gør stort indhug i sydeuropæisk kornhøst

Spansk kornhøst er den dårligste i mange år med udbytter 40-50 procent under sidste år.

Sydeuropa lider under tørke, og det rammer kornhøsten markant.

Især dele af Spanien og Italien er ramt. Her truer tørken med at reducere kornproduktionen til den laveste i 20 år eller mere.

»Der har været meget lidt vand og meget høje temperaturer, og mange landmænd forventer kornudbytter 40-50 procent under 2016-høsten,« siger spanske Jesus Lopez Colmenarejo fra Editorial Agricola Española.

Også den italienske landmandsorganisation Coldiretti vurderer, at tørken kommer til at koste landmændene dyrt, med en kornhøst 60 procent under normalen.

Kornhandelsorganisationen International Grains Council, der vurderer høstudsigter og priser, bekræfter at udbytterne ligger under middel. I deres rapport, der kommer i dag torsdag, ligger den samlede spanske kornhøst 20 procent under normalen og den samlede italienske 10 procent under normalen. Det vil øge importen af korn i de to lande, der i forvejen ikke er selvforsynende.

Fransk høst bedre end forventet

I Frankrig går det til gengæld bedre end forventet for nogle måneder siden. Den franske kornhøst er meget vigtig for prisudviklingen, fordi den er så stor. IGC vurderer, at den kun lige akkurat ligger under en gennemsnitshøst.

Også i Tyskland forudser de en høst lige under middel. Her er problemet især kvaliteten.

»Vejret samarbejder ikke med landmændene lige nu. De håber på solskin, så kvaliteten bliver bedre,« lyder IGCs kommentar.

Den polske høst skulle til gengæld være omkring normalen.

I den seneste rapport fra USDA er den amerikanske hvedehøst justeret 3,5 procent ned, og den australske er justeret 6,4 procent ned. Til gengæld tegner hvedehøsten bedre end tidligere forventet i Rusland (+4 procent) og Tyrkiet (+7,6 procent).

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle