Ved tilpasset ifyldning, nøje overholdelse af anbefalingerne for brugen og masser af luft er der eksempler på vellykket håndtering af korn med 25 procent vand og derover i tørresiloer.
Flere leverandører af de såkaldte 'amerikanersiloer' kan melde om vellykket tørring af endog særdeles vådt korn i høsten 2011 og har således flyttet grænsen for, hvor vådt korn man almindeligvis kan håndtere i tørresiloer.
Normalt ligger grænsen ved 18-20 procents vandindhold, afhængig af blandt andet varmetilsætning og kornets modningsgrad, men leverandørerne har hørt om vellykket nedtørring fra helt op til 25-28 procent vand.
"Det afhænger dels af, om siloen bliver fyldt op i den rigtige takt, hvor der lægges ti procent ind ad gangen, som så tørres ned, inden der fyldes ti procent mere i. Dels om omrørersystemet er robust nok til at kunne vedblive at omrøre og blande op. Men ja, vi har hørt fra kunder, der har håndteret op til 25-28 procent vandindhold på den måde," siger Jens Munk Jensen, administrerede direktør for Dan-Corn.
Samme melding kommer fra projektleder Johan D. Lawaetz, Kongskilde:
"Kommer man over 22 procent vand, så skal man være på vagt. Det ideelle er partiel tørring, men vi ved også godt, at når høstvejret er der, kan en 40 fod mejetærsker fylde en silo på få timer, og så skal det hele køre - omrøringen, blæseren, varmen."
Masser af luft
"Vi fik en del erfaringer i den ekstreme høst i 2011. Og med omtanke kan kornet tørres ned lige så vådt, som det kan høstes," lyder det fra Henrik Nielsen, sælger hos Almas.
Kraftigt spiret og meget vådt korn vil af sig selv danne varme, og derfor anbefaler han at lade være med at sætte varme på, indtil kornet har 'slået' sig, men til gengæld lade blæseren og omrørerne køre konstant.
"Luft, luft, luft og omrøring, lige så snart sneglens bund er dækket af korn. Omrøreren skal køre, indtil kornet er tørt. Det er også altid godt med tørt korn i bunden. Det behøver ikke at være tørret ned til 15 eller 18 procent, bare det er nogenlunde homogent og stabilt," forklarer han.
Følg anbefalingen
Maskinkonsulent Hans Henning Sørensen, Østlige Øers Maskinrådgivning, anbefaler ikke, at man afviger fra den generelle anbefaling i brugen af tørresiloer.
"Man skal hurtigst muligt i gang med at røre, blæse og tørre, når der er ca. en meter korn i bunden af siloen. Det har vi fået bekræftet to år i træk," siger han.
"Sætter man ikke varme på, er det bare at udskyde pinen. Kornet bliver hurtigere stabilt, også ved varmedannelse i kornet, ved at få vandet ud af det. Når der sættes varme til, bringes den relative luftfugtighed ned, og så kan hver eneste m3 luft fragte mere vand med ud. Hvis kornet kun køles ned, men stadig er vådt, øges risikoen for mugdannelse," uddyber han.