Tab af bondegårdsreglen rammer landmænd i vest

Skattetrykket rykker fra øst mod vest, hvis bondegårdsreglen fjernes.

Afskaffer politikerne bondegårdsreglen for at indføre en beskatning baseret på handelsværdien af landbrug, bliver det værre for jyderne end for sjællænderne. Det påpeger Palle Høj, skatteekspert ved Heden & Fjorden Landbrugscenter efter at et ekspertudvalg i sidste uge foreslog at droppe bondegårdsreglen for at beskatte stuehusene efter deres handelsværdi. Bondegårdsreglen sikrer i dag, at stuehuse beskattes lavere end handelsværdien.

 

Handelsværdi højest i Jylland

I dag fastsættes grundværdien, når man bruger bondegårdsreglen, efter nogle tabeller. I disse tabeller er jordværdien højest på Sjælland og lavest i Jylland. Det vil sige, at sjællændere relativt betaler mere i ejendomsskat end jyder. Men i praksis er handelsværdien på landbrug, når man når ud over de mindste brug, højere i det husdyrtætte Jylland end i de husdyrfattige dele af Sjælland.

»Så hvis politikerne følger eksperternes råd, vil det ramme jyderne hårdest,« siger Palle Høj.

En mia. kr. værd

Skatteministeriet har tidligere vurderet, at staten går glip af 1,1 mia. kr. årligt på grund af bondegårdsreglen, når man tager højde for, at der er fradragsret for grundskyld af produktionsjord. Ergo vil det koste landbruget 1,1 mia. kr. at fjerne reglen, hvis man ikke neutraliserer på anden vis.

Oplægget til eksperterne har dog ikke været at skaffe flere penge til staten, men at komme med forenklinger til reglerne. Men selv om staten ikke får flere penge i kassen, kan der sagtens være nogen, der kommer til at betale mere, mens andre betaler mindre end i dag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle