Taber mindst 10 mio. på læggekartofler

Skovnæs Kartofler i Maribo er en af de virksomheder i landbruget, hvor corona koster rigtigt dyrt, og kompensationsordningerne ikke dækker.

Virksomheden producerer læggekartofler, og i et normalt år eksporteres 60 procent af produktionen til Nordafrika. Det marked er på grund af følgerne af corona fuldstændigt dødt, så der ligger omkring 6.000 tons kartofler på lager, som hastigt bliver værdiløse. Det bliver en meget dyr omgang for Skovsnæs Kartofler.

»Vi står til at realisere et tab på anslået mellem 10 og 12 millioner kroner. Det er et hårdt slag. Vi skal nok som virksomhed klare os igennem det tab, hvis det vel at mærke er en engangsforeteelse. Vi vil dog have meget svært ved at håndtere at stå i den samme situation en gang mere«, forklarer medejer og direktør Lars Skovdal Pedersen.

Han har svært ved at forstå, at der ikke i kompensationsordningerne er tænkt på virksomheder med problemstillingen og peger på, at der i andre EU-lande er ordninger, hvor staten går ind og køber de kartofler, som avlerne står til at brænde inde med.

»Vi ser, eksempelvis i Holland og Belgien, at der etableres ordninger, så kartofler købes og bliver brugt til biogasproduktion. Prisen er ikke høj, men afbøder de værste konsekvenser af tabet. Det er også en mulighed i Danmark, men det ser der ikke ud til at være politisk vilje til. Det burde ellers samfundsmæssigt være en god tanke i forhold til at producere grøn og klimavenlig energi, og samtidig holde hånden under et erhverv, som ikke passer ind i de øvrige kompensationsordninger.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle