Læs lige følgende citat: »Samfundet og de grønne interesser må acceptere, at landbruget som alle andre erhverv skal have lov at udvikle sig.« Bedre kan det faktisk ikke siges

 

Ordene er hentet fra indledningen til den rapport, Natur- og Landbrugskommissionen torsdag offentliggjorde. Rapporten afslutter et års ekspertarbejde og betyder utvivlsomt starten på masser af diskussioner, når ikke mindre end 144 helt konkrete anbefalinger skal udmøntes i love og regler. Landbruget og alle andre aktører roser det gode og skoser de ting, man er imod. Sådan er den politiske debat nu en gang i et demokrati. Men lige nu, dagen efter rapportens offentliggørelse, vil vi altså have lov til at fryde os over ovennævnte ord.

 

Rapporten indeholder en række gode anbefalinger, ikke mindst på det meget betændte område miljø og næringsstoffer. Det sker med forslaget om en helt ny målrettet kvælstofregulering til erstatning for de nuværende ufleksible og kostbare normer. Vi hæfter os også ved, at rapporten stiller spørgsmålstegn ved de forhadte bræmmer, vil ændre miljøgodkendelserne, så de kommer til at handle om udledninger i stedet for antallet af dyr - og ikke mindst en grundtanke om at give den enkelte landmand større frihed til at tilrettelægge sin bedrift. Det er også prisværdigt, at kommissionen forholder sig til problemet med at skaffe kapital og kræver større enkelhed i regler og kontroller.

 

Der er bestemt også elementer i rapporten, vi holder mindre af. De mange tiltag til mere natur vil være en konkret udfordring, og det samme gælder tanken om at bruge af EU-støtten til grøn omstilling. Det skal landbruget have lov at sige nej tak til. Men det ændrer ikke på, at hele tankesættet fundamentalt bryder med årtiers benspænd. Danmark har brug for et stærkt landbrug - og er ved at erkende, at det har man kun, hvis den enkelte landmand slippes fri og får lov at udvikle sig. Kommissionen skal ikke mindst have tak for at sætte denne tone i debatten.

www.landbrugsavisen.dk/lisbergsblog

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle