Tang er potentielt vidunderfoder til husdyr

Nye forsøg fra USA har vist, at brugen af antibiotika og zink i svineproduktion kan reduceres drastisk ved at fodre med tangblandinger.

Snart kan det være slut med at skulle bruge antibiotika og zink i verdens husdyrproduktion - i stedet skal dyrene fodres med forskellige tangtyper. Det er i hvert fald håbet hos Nordisk Tang, der i samarbejde med bl.a. North Dakota State University i USA arbejder på at udvikle foderblandinger baseret på tang.

En række tangarter indeholder nemlig et hav af antibakterielle stoffer og vitaminer, der kan fjerne forekomsten af diarré og andre sygdomme hos både svin, kvæg og mink.

I et nyt forsøg i USA faldt dødeligheden hos smågrise drastisk, ligesom grisene ikke led af diarré efter at være fodret med en særlig type foder baseret på tang.

Forskellige typer af fodertang er allerede tilgængelige i USA, og de nye resultater medførte, at salget af foderet eksploderede i løbet af kort tid efter offentliggørelsen.

»Hvis vi når i mål med det her, så er der jo voldsomt store perspektiver i det,« siger Bjarne Græsbøll Ottesen, der er udviklingschef i Nordisk Tang.

Prisen er en hæmsko

En af udfordringerne med at bruge tang i foder er, at det er dyrt at producere, og det færdige produkt vil derfor være en hel del dyrere end nuværende foderblandinger.

»Alle landmænd tænker jo på at holde omkostningerne nede, så vi skal være sikre på, at effekten virkelig er der,« siger Bjarne Græsbøll Ottesen, der lige nu afventer, at lignende forsøg stables på benene i Danmark.

Nordisk Tang har også et samarbejde med en stor fodertangsproducent, der har dyrkningsområder forskellige steder i Asien. Det skyldes bl.a., at mineralsammensætningen i de danske farvande ikke lever op til de asiatiske.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle