Tican ønsker Månegrisen til Thisted

Som en del af planerne om at opbygge stalde til slagtesvin ønsker Tican-bestyrelsesmedlem, at Månegrisen placeres i Thisted.

Selv om Månegris-projektet er skudt til hjørne et års tid for at afvente ny teknologi, så håber Søren Overgaard, bestyrelsesmedlem i Tican, at projektet ender på Thisted-egnen.

Han arbejder ihærdigt på at sikre nye slagtesvin til Tican via initiativet Råvaresikring i Nordjylland, og et af elementerne i det initiativ er to stalde med samlet 120.000 slagtesvin. Her må Månegris-projektet gerne kobles på.

»Månegrisen vil vi gerne have til Thisted. Vi har i forvejen et testcenter for vindmøller og den første nationalpark, så vi skal også have den mest avancerede slagtesvinestald i landet,« mener Søren Overgaard.

Tican indgår i et konsortium, der arbejder på at sikre projektet til Thisted. De øvrige partnere er Gråkjær, SKOV, Thy Erhvervsforum, Thisted Kommune, Skovsgård Agroconsult, Agrotech, en bygherre og Big Dutchman.

»Hvis det ikke lykkes med at trække Månegrisen til Thisted, så arbejder vi videre med projektet om de to stalde,« forklarer Søren Overgaard.

Staldene skal modvirke faldet i råvarer til Thisted-slagteriet, og arbejdet med at udvikle dem er godt undervejs.

»Vi har allerede en landmand, der står klar til at bygge en af staldene. Og sammen med kommunen er vi ved at screene et område, hvor stalden kan ligge,« siger han.

Ønsker ekstern kapital

Tican har tidligere forsøgt at få opbakning blandt andelshaverne til at leje stalde til slagtesvin, men forslaget blev nedstemt på generalforsamlingen i 2012. Den løsning er heller ikke med i Søren Overgaards overvejelser for at få bygget de nye stalde.

»Vi ser, at pensionsselskaberne køber jord, og producenter går sammen om at bygge store stalde. Så vi tror på, at vi også kan lykkes med at få bygget nogle store stalde her i området,« siger han.

Søren Overgaard erkender, at byggeriet af slagtesvinestalde ikke har været i vælten de senere år, men han håber, at råvare-initiativet kan få sat nogle tanker i gang - også hos den finansielle verden:

»Finansieringen er svær, men vi tror, at vi med initiativet kan gøre slagtesvin til en positiv case igen.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle