Tidlig og sød høst fylder honningkrukken

Sidst i maj høstede Per Holme 130 kilo honning, og inden længe bliver mejetærskeren sluppet løs i purløg og timian.

"Vi høstede 130 kilo honning fra vores otte bistader 25. og 26. maj. Det er tidligt. Men ligesom afgrøderne og frugttræerne har bierne haft et tidligt forår," siger Per Holme.

Honningen sælges til en lokal grønthandler. Med den tidlige høst har Per Holme sikret, at første høst af honning er lavet på raps og frugttræer med mere. Dernæst har bierne kunnet søge over i purløg og timian, hvor en god bestøvning er afgørende for udbyttet.

Den seneste tids varme vejr har givet bierne rigtig gode arbejdsbetingelser, og umiddelbart vurderer Per Holme, at de to hektar med purløg er klar til høst først i juli, mens de fem hektar med timian formentlig er klar til at blive høstet midt i juli. Han er så småt ved at gøre mejetærskeren klar og rengøre planlagrene, så alt er klar til høst.

Alle afgrøder står godt

"Afgrøderne står rigtig godt. Frøafgrøderne sprøjtes ret systematisk mod svampesygdomme efter den dyrkningsplan, som frøfirmaerne har lavet, og hveden bliver sprøjtet med den afsluttende sprøjtning nu," fortæller Per Holme.

Dermed kommer han op på at sprøjte hveden fire gange i år. Han har endnu ikke fundet lus i specialafgrøderne men holder rigtig godt øje i kornet, hvor varmen kan få antallet af lus til at stige voldsomt på kort tid. I spinat valgte han at sprøjte 0,5 ud af de ti hektar mod burresnerre, selvom det også har haft virkning på afgrøden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle