Tidligere blev de røde kalve aflivet

Da de første røde kalve blev født af Angus-køer, blev de opfattet som misfostre. I dag er de anerkendt og godkendt i Angus-foreningerne, men at have en lille kødkvægrace giver udfordringer, mener Johannes Riis.

"Jeg valgte dem, fordi de har en kompakt krop. De er ikke så store," siger Johannes Riis, Havredal, om valget af de røde Angus, som han importerede i 1997.

Siden har han både importeret og eksporteret levende dyr, embryoner og sæd til og fra Danmark. For at have en populationsmæssig lille kvægrace har sine udfordringer.

"Vi er ikke så mange avlere af røde Angus i Danmark, og derfor er vi nødt til at importere ny genetik fra udlandet," siger Johannes Riis, som årligt importerer 20-25 embryoner fra Canada.

Korthorn kom med rød farve

Der er i dag ca. 120 røde Angus-køer i Danmark, og selvom de røde Angus er beslægtede med de sorte Angus, skal der to røde Angus til at lave en rød kalv.

"Det røde gen er recessivt, og det stammer oprindeligt fra en krydsning mellem Korthorn og sorte Angus," fortæller Søren Riis Vester, som selv har sorte Angus.

Da de første røde kalve så dagens lys i Skotland og Canada, blev de opfattet som misfostre, da de ikke lignede de sorte Angus.

"I Canada er stambøgerne og raceforeningerne stadig delte, mens vi i Danmark har en fælles stambog og forening for avlere af røde og sorte Angus," fortæller Johannes Riis.

Efterhånden har han opbygget et netværk af avlere af røde Angus, og derfor er han i dag i stand til selv at eksportere og importere dyr uden om eksportfirmaer.

"Det kræver kendskab og tillid, men efterhånden er det faste personer, vi handler med," forklarer han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle