Tjek dine omkostninger til mineraler

Der er ingen sammenhæng mellem udgifter til mineraler og mælkeydelse, hævder Seges.

Man kan nemt komme til at betale for mange penge for mineraler til køerne, for der er faktisk mineraler nok i de fleste fuldfoderblandinger. Når man så alligevel tilsætter mineraler, er det tilstrækkeligt at tilsætte en standardiseret type-mineralblanding, der er billigere end en specialblandet gårdmineralblanding.

Det var budskabet fra Thorben Krüger, Seges, der holdt indlæg på fodringsdagen i Herning tirsdag, der anbefaler, at man sammenligner sine mineralomkostninger med gennemsnittet for at se, om man betaler for meget.

Ifølge Krüger viser udtræk fra Kvægnøglen eksempelvis, at der ikke er sammenhæng mellem udgifter til mineraler og mælkeydelse. Der er mælkeproducenter med høje mineraludgifter, som har lav ydelse, og mælkeproducenter med høj ydelse, som har lave udgifter.

Ingen forskelle

I et forsøg, hvor Seges har analyseret køernes mineralstatus både ved lever- og urinanalyser, fik køerne skiftevis typemineraler og gårdmineraler et år ad gangen. Der var ingen af de 10 bedrifter, hvor køerne viste mangel på mineraler. Der var heller ingen sikker forskel på EKM-ydelse, celletal, proteinindhold, fedtindhold, drægtighedsprocent og digital dermatitis. På den baggrund var der intet, som tydede på, at det gav pote at bruge de dyrere gårdmineraler.

Den gennemsnitlige udgift til gårdmineral var ca. 500 kr. pr. ko, mens den gennemsnitlige udgift til typemineral var ca. 250 kr. pr. ko. Med 200 malkekøer er forskellen 50.000 kr. om året, og samtidig svarer det til, at danske mælkeproducenter betaler 150 mio. kr. for meget for mineraler om året. Omkostningerne er ikke korrigeret for forskellig brug af natriumbikarbonat, som kan udgøre en betydelig del af mineralomkostningerne, men der var besætninger på begge forsøgsbehandlinger der brugte natriumbikarbonat

»Vi synes, det er mange penge at bruge, når det ikke er nødvendigt, og i nogle tilfælde bliver køer overforsynet så meget med mineraler, at de risikerer at blive forgiftet«, siger Thorben Krüger.

Han anbefaler derfor, at man som mælkeproducent tjekker sine udgifter til mineraler og sammenligner med gennemsnittet.

»En standardtildeling af typemineraler og kridt til malkekøer burde ikke koste mere end 200 kr. pr. årsko. Anvender man natriumbikarbonat, vil det ofte kunne gøres til ca. 300 kr. pr. årsko«, siger han.

Faktaboks

  • Typemineraler dækker den anbefalede tildeling af mineraler til køer - og ofte lidt mere
  • Gårdmineraler indeholder typisk 50-240 procent mere af de enkelte mineraler end typemineraler

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle