Tjek om bindegarnet holder, hvad det lover

Der kan være penge at tjene ved at tjekke, hvor meget bindegarn, man reelt får, når man køber ind.

Tidligere passede meterbetegnelsen på pakken, når man købte bindegarn. I dag er det mere en typebetegnelse, så man kan ikke være sikker på at få 130 meter pr. kg, når man køber en 130’er.

Derfor kan der være penge at tjene på at tjekke, hvor meget bindegarn man reelt får, når man køber ind. Det sker nemlig, at der ikke er det antal meter, man betaler for, og så kan de billige mærker gå hen at blive dyre.

Bindegarn sælges i kilo, men forbruges i meter. Derfor er det vigtigt at man kender til bindegarnets reelle løbelængde, altså hvor mange meter, der virkelig er, når man skal sammenligne priser.

»Hvis man som køber forventer, at man får 130 meter pr. kilo, når man køber et 130ér garn, men man reelt kun får 104 meter pr. kilo, så mangler man 20 procent. Det giver et direkte udslag på prisen,« fortæller Anders Thomsen, produktansvarlig for agroplast hos Brødr. Ewers i Sønderborg.

»Real Runnage«

Selv fører han et mærke, hvor tallet på pakken er »Real Runnage«. Der passer både meter og kilo. Men han oplever, at markedet er svært at navigere i. Mange maskinstationsejere har rigtig travlt og er aldrig blevet oplyst om, at der kan være afvigelser, som der bør holdes øje med, når de køber bindegarn. Derfor opfordrer Anders Thomsen til, at man også kigger på løbelængden, før man beslutter sig for købet.

»Det er utrolig vigtigt at bindegarnet har en høj brudstyrke, kan bindes og holde knuden. Men et andet vigtigt parameter er prisen. Mangler man eksempelvis 20 procent i løbelængde pr. kg. Så bør prisen pr. pakke også være 20 procent lavere for at forbrugsprisen er den samme,« siger han.

Spørg sælgeren

I første omgang kan kunderne forhøre sig hos sælgeren om, hvad den reelle løbelængde er på bindegarnet.

Man kan også veje sit bindegarn af på en fin brevvægt. 10 meter 130’er garn skal veje 77 gram. Hvis det vejer mere, får man færre meter pr. kilo.

»Det giver et bedre overblik, når man skal sammenligne pris, og giver bedre mulighed for at vælge et godt bindegarn, der er billigt i brug og ikke kun i indkøb,« siger Anders Thomsen.

Faktaboks

Sådan regner du

  • Mål 10 meter bindegarn af og vej den på en brevvægt
  • Dividér 10.000 millimeter med vægten i gram
  • Resultatet er meter bindegarn pr. kg
  • 77 gram = 130 meter pr. kg

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle