Tre gymnasieelever laver opfindelse til farestalden

Et skoleprojekt for tre piger i 2.g. kan måske hjælpe i farestaldene allerede om et år, men endnu er der lang vej, før opfindelsen er klar til salg.

De tre gymnasiekammerater, Anne Sofie Larsen, Simone H. Christensen og Christine F. Lundby, sidder med en opfindelse, som måske kan blive mange penge værd.

"Opfindelsen kan overvåge søer der er i færd med at fare, og kan give svineproducenten en alarm, hvis faringen ikke går som den skal," siger de tre unge opfindere fra Kold College i Odense, hvor de netop har taget hul på 3.g. i HTX, et teknisk gymnasium.

I en stor del af 2.g. arbejdede de med et projekt, der senere skulle vise sig at få stor interesse fra andre sider, og som af fagfolk blev bedømt til både at være en væsentlig nyhed og til at have et kommercielt potentiale. Derfor fik de en flot andenplads ved sommerens 'Science Cup Denmark' i København.

Senere blev de tre opfindere kontaktet af talentchef Hanne Hautop fra Mærsk Mc-Kinney Møllers Videncenter i Sorø. Hun inviterede dem til at deltage i nogle weekendkurser, hvor en række konsulenter gratis ville hjælpe dem videre med opfindelsen. På et af kurserne lærte de blandt andet, at man ikke skal afsløre for meget om selve opfindelsen, men i stedet holde kortene tæt til kroppen.

"Derfor vil vi heller ikke fortælle, hvad opfindelsen går ud på, men både vi selv og de eksperter vi har været i kontakt med kan se et potentiale i vores opfindelse," siger de tre opfindere på henholdsvis 18 og 19 år. Ingen af dem har tidligere haft med svineproduktion at gøre, men gennem det sidste halve år har de jævnligt testet opfindelsen på en vestfynsk svineejendom.

Firma

På det første weekendkursus gik det langsomt op for de tre piger, at de nu ikke 'bare' sad med et skoleprojekt, men en opfindelse der faktisk krævede en hel masse mere.

"Pludselig skulle vi til at tænke på at oprette et firma, at forholde os til hvordan et eventuelt overskud skulle fordeles, og hvem der skulle være direktør. Det var lidt vildt, men vi voksede også med projektet den weekend," siger Christine F. Lundby.

Arbejdet har ligget lidt stille siden før sommerferien, men nu er de parate til at tage fat igen. Dog kun i fritiden, for de er enige om, at gymnasiet og lektierne ikke må skubbes i baggrunden.

"Men vi vil bruge tid på at få indarbejdet de forbedringer, vi siden foråret har lavet på opfindelsen, og vil vi snarest fremstille en fungerende prototype, som skal være den model vi søger at få patentanmeldt," forklarer Anne Sofie Larsen.

Og netop patentanmeldelsen kan blive et vendepunkt, fordi udgiften hertil let løber op i mere end 150.000 kroner. Så de er samtidig nødt til at få nogle investorer på banen, der vil være med til at finansiere den videre produktudvikling. Men det vil de lære mere om, når de i oktober igen skal på weekendkursus og guides af eksperterne på Mærsk Træningscenter i Sorø.

mot@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle