Trods Brexit: Fortsat dansk kvæg over kanalen

Høj kvalitet og sundhed i særklasse gør fortsat danske kvier og køer interessante for engelske landmænd, selvom de har mistet købekraft efter Brexit.

Danske kvægbrugere kan fortsat regne med en eksport af kvier og køer til England, selvom landet har stemt sig ud af EU og mistet købekraft som følge af pundets fald.

Det vurderer flere eksportører af danske kreaturer over for LandbrugsAvisen.

Mandag morgen mødtes Jørn og Kresten Uhre, Agervig Cattle, med engelske Edward Tower, som var i Danmark for at afslutte en handel om 40 jerseykvier til familiens landbrug i det nordvestlige England. Selvom kvierne var blevet otte procent dyrere på grund af Brexit, skrev Edward Tower under.

»De danske dyr har en kvalitet, som vi ikke kan finde i England. Og så har de en sundhedsmæssig status i særklasse,« lød Edward Towers forklaring på, at handlen gik igennem.

Jørn Uhre, Agervig Cattle, og Peter Bælum, som ejer Semen and Cattle Shop, er enige.

»Den danske enegang med at udrydde sygdomme i kvægbruget har været afgørende for, at vi har kunnet afsætte så mange dyr til eksport,« forklarer Jørn Uhre.

Appetit efter mere mælk

Den faldende indvejning af engelsk mælk og en svagt stigende spotpris er også afgørende for englændernes fortsatte interesse, påpeger Peter Bælum.

»Jeg har flere engelske samarbejdspartnere med 800 til 4.000 køer, som tror på den engelske mælkeproduktion og fortsat vil levere mere mælk. Her er de danske dyr attraktive, uanset at de nu er blevet dyrere,« forklarer han, som primært sælger malkende køer til England.

Både Peter Bælum og familien Uhre har flere aftaler om besøg fra engelske importører og kvægbrugere i løbet af sommeren.

»Vi frygtede for eksporten til England, da de stemte nej til EU. Men foreløbig har det ikke haft betydning, og hvis de lander en særaftale med EU, så bliver konsekvenserne formentlig små,« vurderer Jørn Uhre.

Fed mælk til kaffen

For familien Tower er de danske jersey især interessante på grund af den højere fedtprocent. Det gør mælken egnet til en særlig barista-mælk, som familien har udviklet i samarbejde med en kaffespecialist fra London.

80 kaffebarer i London køber mælken, som indbringer en merpris på 30 procent til familien Tower.

Faktaboks

Flere englændere på vej til Danmark

  • Både familien Uhre og Peter Bælum har flere aftaler om besøg fra engelske opkøbere og landmænd i løbet af de kommende måneder.
  • Familien Uhre sælger primært kvier til England, mens Peter Bælum primært sælger malkende køer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle