Trods svinepest overalt: Danskere i Kina starter op igen

Trods udsigt til endnu et trecifret millionunderskud, starter Scandinavian Farms op igen.

I dag er staldene tomme. Ikke ét eneste dyr er der tilbage i de mange stalde på den danskejede Scandinavian Farms i Lianyungang syd for Beijing. Men om fem måneder fylder lyden af glade grise igen staldene.

»Vi forhandler netop nu med danske svineavlere om levering af 1.350 polte plus orner«, fortæller direktør Claus Ewers fra Scandinavian Farms Invest A/S, der er hovedaktionær i farmen i Kina.

Planen er, at det første af to fly med svin skal lande en af de allerførste dage efter nytår med den første sending af de svin, der skal være den grundstamme, der skal løfte farmen op til fuld kapacitet igen med cirka 15.000 søer og en årlig produktion på 350.000 slagtesvin.

Flere sygdomme

At farmen står helt tom lige nu skyldes en blanding af udfordringer med sygdommene PED og PRRS sidste år og ikke mindst, at risikoen for at blive ramt af afrikansk svinepest rykkede tættere og tættere på farmen i første halvår i år.

»Afrikansk svinepest nåede vi heldigvis ikke selv at få inden for stalddørene. Men hele området rundt om vores staldanlæg har været så hårdt ramt, at der i dag kun er et sted mellem 5 og 10 procent af den normale bestand af svin tilbage«, siger Claus Ewers.

Bag beslutningen, om først at tømme staldene helt og nu at fylde dem op igen, står en helt enig bestyrelse hos ejerkredsen bag Scandinavian Farms Invest, der blandt andre tæller brødrene Claus og Hans Otto Ewers, der ejer Brdr. Ewers i Sønderborg, og Henrik Hougaard, der er tidligere ejer af Skiold.

Nyt kæmpe underskud

Efter en stribe gode år med to cifrede millionoverskud landede Scandinavian Farms Invest sidste år et underskud på 110 mio. kr. Det var en kombination af store problemer med sygdomme, en lav svinenotering og høje foderpriser, der lå bag underskuddet.

»Som det ser ud nu, bliver vores underskud i år i samme størrelsesorden som sidste år eller lidt større. Det slår os ikke ud, men jeg ærgrer mig dog over det«.

»Vi tror, at det bliver rigtig godt at have svineproduktion i Kina de næste år. Det kommer til at tage mellem 5 og 10 år, før hele den kinesiske svineproduktion er på fode, og jeg er sikker på, at vi snart får overskud igen. Men det kræver, at vi kan holde diverse svinesygdomme ude. Det er virkeligheden i dag - i Kina og i alle andre lande - at sygdomme skal holdes ude«, siger Claus Ewers.

Scandinavian Farms Invest har byggetilladelser til at udvide produktionen fra de nuværende godt 15.000 til 22.000 søer.

»De tilladelser er et stort aktiv. De er ikke lette at få i Kina, og kan vi holde sygdommene ude, kan vi sagtens finde på at udvide. Men i første omgang spiser vi brød til. Nu skal vi lige godt i gang igen«, siger Claus Ewers.

»Vi har et fantastisk godt produktionsanlæg og set-up. Vi har dygtige ansatte, vi har nået flotte resultater, og vi har en rigtig god beliggenhed rent geografisk med god afstand til andre svineproduktioner. Det vi nu skal fokusere endnu mere på, det er at holde sygdomme ude. Det mener vi godt, at vi kan«, forklarer Claus Ewers.

Planen er at starte produktionen op igen helt fra grunden. Det skal være dansk genetik. Og det skal være dyr med SPF-status.

»Vi gør alt, hvad der overhovedet er muligt, for ikke at få sygdomme ind igen. Det bliver med en grundstamme af helt sygdomsfri danske avlsdyr«, siger Claus Ewers.

Samtidig skal der strammes yderligere op på al bio-security. Der skal tages endnu skrappere forholdsregler i brug for at holde sygdomme ude af staldanlæggene, der ligger ved det Gule Hav cirka 700 km syd for Beijing.

Som mulige smittekilder peger Claus Ewers på foder, vand, transport og de mange ansatte.

Foder varmebehandles

Foder er efter hans vurdering en stor kilde til spredning af sygdomme. Derfor skal alt foder varmebehandles fremover.

»Ifølge de fagfolk, vi har talt med, skal foderet varmes op til over 65 til 70 grader i nogle minutter for at fjerne smittekilder. Vi har valgt at varme det op til 85 grader i tre minutter«.

»Vandet til grisene, som vi henter i undergrunden og fra en flod, er i forvejen desinficeret med klor i en koncentration der er tre til fire gange højere end det, der anbefales til at være nok til at fjerne smitte«, forklarer Claus Ewers.

Også når det gælder den smitte, der kan komme ind på farmen fra køretøjer og ansatte, vil der blive lavet yderligere tiltag. Hidtil er næsten 100 procent af al transport sket med egne køretøjer. Fremover skal transport af råvarer også foretages med egne køretøjer, så der er fuld kontrol med indtransport af råvarer.

»Der vil altid være menneskelige faktorer, der kan betyde, at der kommer smitte ind. Det kan vi ikke gardere os 100 procent imod. Men vi har så mange dygtige ansatte, der ved, hvor vigtigt det er at overholde reglerne, så vi tror på, at det kan lykkes at holde sygdomme ude af besætningen«.

Samtidig er Scandinavian Farms i dialog med myndighederne om at få hjælp til at sikre, at der ikke kommer til at ligge andre svineproduktioner inden for 5 til 10 km afstand.

Med nye søer og orner på plads i januar næste år, er de første svin klart til at blive slagtet i foråret 2021.

Faktaboks

Scandinavian Farms Pig Industries

  • Lianyungang, Kina
  • Startet i 2012
  • Plads til 15.000
  • Kapacitet til full-line produktion af 350.000 slagtesvin

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle