Flere pengeinstitutter melder nu om optimisme over for udlån til landbruget.

Efter flere pengeinstitutter har nedskrevet massivt på landbruget i 2010, begynder en snert af optimisme nu at kunne spores hos en række lokale pengeinstitutter.

Det er især fremgangen til plante- og kvægproducenterne, der får pengeinstitutterne til åbne for optimismen til landbruget.

»Det har været en hård tid at komme igennem, efter finanskrisen brød ud. På nedskrivningssiden - under finanskrisen - har den største synder været de ejendomsrelaterede udlån. Så har der også været foretaget nedskrivninger på lån til landbrug, men det er mit indtryk, at tingene ser lidt bedre ud nu end tidligere,« siger Jan Kondrup, direktør i brancheforeningen Lokale Pengeinstitutter, der har cirka 90 pengeinstitutter som medlemmer.

Nordjyske Bank er den bank i Danmark, som procentuelt har placeret flest af bankens udlånspenge til landbrug, jagt, skov og fiskeri med 26 pct. Landbruget alene står for 18,1 pct. Men den høje udlånsprocent er ikke noget, som får bankens adm. direktør, Jens Ole Jensen, til at ligge søvnløs.

»Det er ikke noget, som ryster mig på nogen måde. Jeg har jo udtalt til pressen, at det ikke bliver umoderne at spise. Det, man producerer i landbruget, er noget der er brug for i denne verden. Der bliver flere munde, som skal mættes, og der bliver flere mennesker, som har råd til at købe,« siger han.

Han tror også, at svineproducenterne går mod bedre tider.

»Det aktuelle billede i dag er, at vi har planteavlere, som har et overordentlig flot og positiv resultat og også positive udsigter. Vi har mælkeproducenter, som også kører med sorte tal. Og så har vi svineproducenter, som stadigvæk er lidt bagud, men de kommer.«

Banken har akkumuleret - samlet - nedskrevet 154 mio. kr. på landbruget. I 2011 forventer banken samlet at nedskrive 80 mio. kr. netto, hvoraf landbruget ifølge Jensen »maksimalt kommer til at udgøre 30 pct.« Og banken vil fortsætte med at låne ud til landbruget.

»Hvis vi ikke skulle låne ud til fiskere og landmænd, hvem skulle vi så låne ud til, når vi ligger i Nordjylland, hvor vi har det som primær erhverv?« spørger Jens Ole Jensen.

Sammenslutningen Danske Andelskasser (SDA) nedskrev samlet 414, 3 mio. kr. i 2010, hvoraf landbrugsdelen cirka udgjorde 19 procent. Også her er landbrugskunder fortsat velkomne.

»Det skal være en dygtig landmand, og der skal være en jordpris som gør, at man kan forrente kapitalapparatet. Er de betingelser til stede, så stiller vi op,« siger Vagn T. Raun, adm. direktør i SDA, som også ser lyst på fremtiden.

»Overskriften på det her er: Der er en svag og spirende optimisme, men vi vil gerne se noget mere varighed af gunstige afregningspriser,« siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle