Tusindvis af ekstra job i sommerlandet

Mellem 2.500 og 5.000 arbejdspladser popper hver sommer op på landbrug med frugt- og grøntproduktion.

Majvarmen speeder væksten op. Det er igen højsæson for krumme rygge og bøjede hoveder, der langsomt bevæger sig frem gennem markerne.

Årets høst af jordbær, salat, ærter og mange andre frugter, bær og grønsager skal i hus. Det betyder tusindvis af ekstra job. Til alle der søger arbejde.

Det præcise jobtal er ukendt. Ingen officiel statistik kan levere eksakte tal for, hvor mange job sæsonarbejdet i jordbruget kaster af sig. Men ifølge Arbejdsgiverforeningen for Gartneri-, Land- og Skovbruget, GLS-A, er der tale om flere tusind job.

”Vi har desværre ikke en direkte opgørelse af, hvor mange job det drejer sig om, ” siger direktør Johnny Ulff Larsen, GLS-A.

”Men et tal, jeg kan stå inde for, er at der mindst er 2.500 fuldtids sæsonjob med frugt og grønsager, som skal besættes nu og i de kommende måneder,” siger han.

Mange udlændinge

Sikkert er det, at en stor del af de mange sæsonjob besættes af udlændinge. Det viser tal fra organisationen Work in Denmark, der har som hovedopgave at øge arbejdsudbuddet med udenlandsk arbejdskraft på områder, hvor der mangler arbejdskraft

”De foregående tre år har vi hvert år formidlet mellem 800 og 1.000 sæsonjobs, og der er nok også mange, der finder jobs uden vores hjælp”, siger direktør Berith Madsen, Workindenmark.

Fra den faglige forening Jordbær- og Hindbærklubben, der har 70 avlere som medlem, lyder vurderingen, at der alene til at plukke jordbær og hindbær i år ansættes et sted mellem 3.000 og 4.000 sæsonarbejdere.

”Ser vi på høsten af frugt og grønt som helhed, så er tallet endnu større. Alene til plukning af friske ærter ansættes der nok over 500. Dertil kommer høsten af blandt andet salat, asparges, majs og æbler. Så alt i alt er der nok tale om over 5.000 sæsonansatte, ” siger Claus Hunsballe, formand for Jordbær- og Hindbærklubben, der i år selv har ansat 100 østeuropæere til sæsonarbejde.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle