Tyrekalve-opdræt med god økonomi

Kan det lade sig gøre at opdrætte danske økologiske jerseykalve med balance i økonomien? Ja, men det er en stor udfordring, mener man hos Seges økologi, der netop har fået støtte til at oprette netværksgrupper for producenter af økologiske jerseykalve.

Målet er, at dyrevelfærd, kvalitet og økonomi skal følges ad på et højt niveau, forklarer Arne Munk, Seges Økologi Innovation.

»Med flere mejeriers forbud mod at aflive jerseytyrekalve er der behov for at formidle og implementere viden om økologiske jerseytyrekalve hos de landmænd, der opdrætter tyrekalvene. For mange vil der være tale om en ny disciplin, hvor udfordringerne ikke bliver mindre af, at tyrekalvene skal være på græs i sommerhalvåret, og at en eventuel slutfedning med økologiske fodermidler kan være omkostningskrævende. Samtidig skal kravet om 60 procent grovfoder opfyldes, også i slutfedningen,« siger Arne Munk.

»Netværksgrupper for producenter af økologiske jerseytyrekalve vil kunne bidrage til at styrke produktudvikling og markedsudvikling af økologisk oksekød.«

I netværksgrupperne skal der bl.a. diskuteres opstaldning, sundhed, mælkefodring, fravænning, smittebeskytelse, flytning af dyr, afgræsning og foder.

»Vi ved fra tidligere projekter, at sådan en erfaringsudveksling virkelig kan give forbedringer, fordi deltagerne kan lære direkte fra hinanden,« siger Arne Munk.

Planen er at der afholdes et møde hos hver af de deltagende landmænd i netværksgruppen, dvs. der afholdes 5-7 møder i løbet 6-8 måneder. Seges søger derfor producenter af økologiske jerseykalve, der er interesserede i at være med i en netværksgruppe.

Faktaboks

Netværksgruppen

  • Skal bestå af 5-7 landmænd, som producerer økologiske jerseytyrekalve, og en tovholder fra Seges.
  • Forventet start efter sommerferien.
  • Henvendelse til Arne Munk, arm@seges.dk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle