Tysk aftopper rundbarberer roerne

Ropas Micro-Topper består dansk marktest for skånsom aftopning, også af sukkerroer i varierende størrelser.

De første Ropa euro-Tigere selvkørende roeoptagere kan se enden på den danske kampagne med den tyske producents nye aftoppersystem, Micro-Topper, i front. Og det får karakteren 'bestået' af blandt andre Eskilstrup Maskinstation på Nordfalster.

"Afpudseren er god til at tilpasse sig roernes varierende højde, og det er ikke nødvendigt hele tiden at skulle ud og stille på afpudseren for at sikre optimal afpudsning, sådan som det er tilfældet med traditionelle afpudsere. Blot der er skåret for eksempel 100 gram for meget af hver roe, tabes ikke mindre end ti procent af udbyttet," siger Vagn Fredslund, der sammen med sin bror, Børge, ejer maskinstationen og har kørt denne sæson med to seksrækkede Ropa-optagere, den ene med den nye Micro-Topper afpudser.

Hver roe 'barberes'

Med Micro-Topper foretages først en relativt høj afpudsning med slagler, hvorefter hver enkelt roe skannes af en føler, som styrer aftopperknivene ved at mindske eller øge aftopperspalten. Det giver et renere og mere præcist snit lige under bladkransen, uanset hvor stor roen er, eller hvor dybt den sidder.

Dermed skånes aftopperslagler og knive, roerne beskadiges ikke på siderne, og det rene snit modvirker spiring i kuling og dermed yderligere sukkertab.

Erfaringen fra andre brugere af Micro-Topper er i øvrigt, at et sæt aftopperknive holder til ca. 150 hektar, er hurtige at 'friske op' med vinkelsliberen om morgenen og nemme at skifte.

Europæisk testvinder

Forstudierne til Micro-Topper blev testet på den fælleseuropæiske sukkerroedag, Beet Europe, forrige efterår i Holland, og her lå optageresultaterne fint i tråd med de danske erfaringer.

Ropas euro-Tiger opnåede det bedste resultat som følge af både præcis aftopning med Micro-Topper og det mindste tab af hele roer i marken.

Tabet blev opgjort til 0,2 ton pr. hektar ved aftopningen mod op til 1,4 ton pr. hektar for nogle af de øvrige fabrikater, og sammenholdt med testens næstlaveste mængde afknækkede spidser (1,9 ton pr. hektar mod op til 2,8 ton pr. hektar for andre optagere) og blot 0,3 ton pr. hektar tabte hele roer, gjorde det euro-Tigeren til testvinder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle